Банкеръ Daily

Свят

Джо Байдън иска Мишел Обама за свой кандидат за вицепрезидент

Джо Байдън, който практически си е осигурил номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през ноември, каза, че би поканил бившата първа дама Мишел Обама за свой кандидат за вицепрезидент в екипа си, ако знае, че тя би появила интерес да се завърне в Белия дом, съобщи британският електронен всекидневник "Индипендънт".

Бившият вицепрезидент на президента Барак Обама каза това в интервю пред телевизия Кей Ди Кей Ей - филиал на Си Ви ЕС в Питсбърг, щата Пенсилвания. Според Байдън съпругата на Обама би била "брилянтно" попълнение в тандем с него и е "много добре запозната с обстановката". "Бих я взел на драго сърце, но се съмнявам дали ще се съгласи. Тя е чудесна жена. Семейство Обама са прекрасни приятели", каза Байдън.

Миналата седмица бившият бос на Байдън и съпруг на Мишел - Барак Обама, обяви подкрепата си за кандидатурата на Байдън, след като досега избягваше публично да направи това. Бившият президент застана зад бившия си вицепрезидент след съобщения, че е разговарял няколко пъти с главния вътрешнопартиен съперник на Байдън - сенатора социалист Бърни Сандърс, преди той да обяви оттеглянето си от надпреварата.

Байдън обеща да избере жена за свой кандидат за вицепрезидент, макар че се сочеха няколко други кандидати за тази роля от кампанията на демократите и сред самите потенциални кандидати, отбелязва "Индипендънт". Бившата първа дама също се споменаваше няколко пъти в хода на досегашната кампания. Още през януари Байдън бе казал, че "със сигурност би желал Мишел за вицепрезидент".

Тя била начело на избраниците за поста и сред партийните лидери, които желаят връщане към тандем Байдън - Обама, разчитайки, че носталгията от кампаниите през 2008 и 2012 г. ще се хареса на умерените в партията, сред широката членска маса и сред чернокожите избиратели.

"Индипендънт" припомня мемоарната книга на Мишел Обама, издадена с голям успех през 2018 г., в които тя пише: "Искам да го кажа директно тук: нямам намерение някога да се кандидатирам за държавен пост."

Байдън и други лидери на демократите се съмняват дали тя би променила мнението си 2 г. по-късно. В интервюто си в понеделник, цитирано от вестника, той казва: "Не мисля, че тя има каквото и да е желание да живее отново близо до Белия дом."

Друг британски всекидневник - "Гардиън" съобщава в последния си брой, че президентските избори в САЩ на 3 ноември вече също са под въпрос заради усложняващата се пандемия от Ковид-19 в САЩ - най-тежко засегнатата от коронавируса страна в света.

В репортаж за хода на кандидатпрезидентската кампания зад океана се отбелязва, че надпреварата на първичните избори е почти провалена, фаворитите за номинацията от двете партии - Доналд Тръмп и Джо Байдън, не могат да провеждат предизборни митинги и събрания поради ограниченията за масови събирания. Демократите вече отложиха конгреса си от юли за август. Но и двата партийни конгреса, на които трябва да бъдат определени партийните кандидати в надпреварата на 3 ноември, едва ли могат да се състоят без сериозна промяна в развитието на епидемията, каквато не се очертава.

Може ли Тръмп да реши да отложи изборите, пита "Гардиън"? Ако се стигне до такъв сценарий, след 20 януари догодина, когато изтича мандатът на Тръмп, президентският пост съгласно конституцията следва да бъде поет временно от председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, която е върл политически противник на Тръмп. Тя ще остане в Белия дом до провеждането на изборите, отбелязва вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във