Банкеръ Daily

Свят

Джо Байдън е потвърдил, че Антъни Блинкен ще е държавен секретар на САЩ

Дългогодишният дипломат и служител в сферата на националната сигурност Антъни Блинкен ще бъде назначен за държавен секретар на САЩ. Това съобщават ДПА и Ройтерс, като цитират информация от хора от екипа на новозбрания за президент на САЩ Джо Байдън, които отговарят за политическия преход между двете администрации. Блинкен, който е на 58 г., е бил заместник-държавен секретар и заместник съветник по националната сигурност по време на администрацията на президента Барак Обама. Антъни Блинкен е посещавал България преди четири години. 
Стана още ясно, че бившият държавен секретар Джон Кери ще бъде специален пратеник на американския президент по въпросите на климата и член на Националния съвет за сигурност. Още по време на кандидат-президентската кампания Байдън говореше, че планира да върне Съединените щати в Парижкото споразумение за климата.
Линда Томас-Грийнфийлд ще бъде назначена за постоянен представител на САЩ в ООН.

За министър на финансите се подготвя бившата шефка на американската централна банка Джанет Йелън, съобщават източници, близки до избрания президент.
Това означава, че ако номинацията й бъде потвърдена от Сената на Конгреса, тя ще стане първата жена на този пост. Йелън беше и първата жена начело на Управлението за федерален резерв в периода 2014 г. - 2018 година.  

Има и някои неочаквани назначения.

Аврил Хейнс ще бъде първата жена, назначена на поста директор на националното разузнаване.
Алехандро Майоркас се поеме задълженията на секретар на вътрешната сигурност и ще бъде първият човек на тази длъжност от латиноамерикански произход.
Джейк Съливан ще бъде съветник по въпросите на националната сигурност.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във