Банкеръ Daily

Свят

Джими Картър: Расизмът в САЩ е жив

Джими Картър

Неприязънта на Републиканската партия към първия в историята тъмнокож президент на САЩ показва, че расизмът е жив, заяви Джими Картър (президент от 1977 до 1981) в интервю за „Ню Йорк Таймс”.

Според него успехът на консервативния кандидат Доналд Тръмп е логичен, защото в средите на републиканците Обама е приеман като повече като чернокож, отколкото като политик.

„В  последните две-три години нашата страна проглежда и осъзнава факта, че ние не можахме да решим адекватно проблема с расизма”, коментира Картър.

Милиардерът Тръмп спечели много поддръжници като предложи  да бъдат депортирани всички мексикански имигранти и да бъде въведена временна забрана за влизане на мюсюлмани в САЩ. Също така заяви, че би повишил митата върху мексиканските стоки, за да финансира изграждането на стена по дългата 3000 километра граница между двете страни.

Джими Картър е категоричен, че риториката на Тръмп нарушава основните човешки права и е „освобождаване на вродения расизъм у него” .

Срещу атрактивния републиканец скочиха и двамата последни кандидати за президент от Републиканската партия - Мит Ромни и Джон Макейн. Ромни го нарече "шарлатанин и измамник", който ще направи Америка "по-малко сигурна", а Макейн предупреди, че възгледите му за външната политика са "опасни". 

Въпреки това Тръмп пожъна успехи и сред политически безпристрастните американци с предложението си държавите, които САЩ защитават,  да плащат разходите за отбрана или Америка ще трябва да ги остави сами да се бранят.

"Ще сменя хаоса с мир и случайните действия с конкретни цели. Америка е на първо място", обяви Тръмп  мотото на своята администрация, ако спечели изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във