Банкеръ Daily

Свят

Джихадистка групировка: Да заменим фойерверките в Европа с експлозии

Групировка, подкрепяща "Ислямска държава", призова поддръжници на джихадистката организация да извършват нападения срещу мишени в Европа по време на новогодишните празници и приканиха мюсюлманите да стоят далеч от християнските празнични прояви, предаде Ройтерс.

Призивите бяха отправени, след като европейските власти затегнаха сигурността заради кървавото нападение на коледен базар в Берлин, отговорност за което пое групировката "Ислямска държава".

Посланието, придружено със снимки на бойци с огнестрелно оръжие и ножове, изображения на Дядо Коледа, елен и елха, е публикувано в интернет от "Нашир мидия фаундейшън", която подкрепя "Ислямска държава", съобщи американският център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE.

"Техните празнични прояви, клубове, пазари, театри, кина, молове и дори болници са идеална мишена за вас", се казва в онлайн обръщението към ислямистките екстремисти в Европа. В него се казва, че "Ислямска държава" ще замени фойерверките с пояси с експлозиви и взривни устройства.

Испанската полиция междувременно арестува в Мадрид двама предполагаеми джихадисти и уточни, че при обиски, свързани с ареста им, е открила четири пълнителя за огнестрелно оръжие и боеприпаси. Двамата задържани са испанци, съобщи в комюнике вътрешното министерство. Полицията е иззела и няколко хиляди евро.

Часове по-рано белгийската полиция задържа тийнейджър, който планирал да направи самоделна бомба. Полицаите задържали група от тийнейджъри на възраст между 14 и 17 години на строеж край Западната гара на Брюксел в община Моленбек. У едното у момчета, които били от арабски произход, била открита раница с бутилки с химически вещества за направата на взривно устройство. На едната от бутилките пишело "Аллах акбар".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във