Банкеръ Daily

Свят

Джихадистите се изтеглят от Мосул в посока Рака

Водачите на "Ислямска държава" заповядаха на бойците си незабавно да напуснат иракския град Мосул и да се насочат към Рака в Сирия, съобщи източник от Мосул, цитиран в предаване на телевизия "Ал Сумария".

Според източника ръководството на "Ислямска държава" в Рака е наредило "армията на халифата" - полевото командване на терористите в Мосул, да напусне града.

Освен това то трябвало да ликвидира щабовете, да мобилизира бойците и възможно най-бързо се прехвърли в Сирия.

Елитни иракски части се придвижват все по-навътре в централните квартали на Западен Мосул, изтласквайки джихадистите от "Ислямска държава", съобщи правителствен говорител, цитиран по-рано днес от Ройтерс.

Багдад съобщи днес, че армията на страната е превзела сградата на местното правителство и второ предмостие в Мосул, предаде АФП.

"Героите на федералната полиция и силите за бързо реагиране освободиха правителствената сграда на провинция Ниневия и установиха контрол над втори мост", се казва в изявление на иракското командване.

Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади пристигна днес в Мосул за пръв път, откакто градът падна през 2014 г. под властта на "Ислямска държава". Това съобщи телевизия "Ал Сумария".

Facebook logo
Бъдете с нас и във