Банкеръ Daily

Свят

Джереми Корбин внесе вот на недоверие срещу Тереза Мей

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин внесе в парламента предложение за символичен вот на недоверие срещу британската премиерка Тереза Мей заради това, че тя не е пожелала да има незабавен парламентарен вот по споразумението за Брексит, предадоха световните агенции.

В предложението се казва, че Камарата на общините (долната парламентарна камара) няма доверие в Мей заради това, че тя не е позволила на депутатите да гласуват незабавно споразумението за Брексит и рамката на бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС.

Мей разгневи депутати от всички партии, като отложи вота в последната минута. Той беше планиран за 11 декември.

Гласуването по предложението на Корбин за вот на недоверие към Мей ще бъде юридически необвързващо, но ще постави под още по-голям натиск премиерката, след като тя оцеля при вот на недоверие в своята Консервативна партия миналата седмица и в момент, в който тя се бори да спаси своето споразумение за Брексит, отбелязва ДПА.

За разлика от предложенията за вот на недоверие на правителството, вот срещу отделна личност от правителството, в случая премиерката Мей, няма силата да свали цялото правителство и да се стигне до предсрочни избори, уточнява Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във