Банкеръ Daily

Свят

Джереми Флеминг: Правителството и бизнесът трябва поемат тежестта на кибер сигурността от потребителите

Ръководителят на агенция за информационна сигурност на Великобритания GCHQ Джереми Флеминг призова бизнеса и финансовия сектор да работят със служители от разузнаването, за да помогнат за защитата на интернет и на онлайн потребителите.

Ройтерс представи извлечения от речта на председателя на GCHQ, която предстои да бъде представена на конференция за кибернетична сигурност в Шотландия. От нея става ясно, че разузнавателната агенция ще работи в тясно сътрудничество с производителите, доставчиците на интернет услуги, онлайн платформите и банките, за да "свалят тежестта на кибернетичната сигурност от потребителите". Флеминг подчертава също, че интернет не само дава възможност за иновации и технологични пробиви, но също така води до "нови и безпрецедентни предизвикателства за политиците във времена, в които те трябва да защитават гражданите, съдебните системи, бизнеса и дори обществени норми".

Западните правителства, включително британското, настояват бизнесът и обществеността да предприемат повече предпазни мерки в онлайн средата и да се предпазят от нарастващите заплахи от хакери. "Кибератаките не зачитат международните граници и много от заплахите и уязвимостите, с които се сблъскваме, са споделени по целия свят", коментира ръководителят на Националния център за кибер сигурност Киарън Мартин. "Всяка страна има суверенитет, за да се защитава, както смята за най-добре, но е жизненоважно да работим в тясно сътрудничество с нашите съюзници."

Флеминг ще произнесе своята реч по време на конференцията CYBERUK, организирана от Националния център за киберсигурност на GCHQ в Глазгоу, Шотландия. Конференцията ще бъде домакин и на публична дискусия на високопоставени служители от държави в групата за споделяне на разузнавателни данни "Пет очи": Австралия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и САЩ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във