Банкеръ Daily

Свят

Дженифър Псаки заработва по 180 хил. долара на година

Дженифър Псаки

Прессекретарят на президента на САЩ Дженифър Псаки заработва на година по 180 хил. долара, което е примерно два пъти по-малко от заплатата на президента Джо Байдън. Тези  данни разкрива Белия дом в представения в Конгреса на САЩ годишен отчет за заплатите на своите сътрудници.

Дженифър Псаки е сред най-високоплатените 22 помощници и съветници на Байдън с годишна заплата от 180 хил. долара. Сред тях е и помощникът по националната сигурност Джейк Съливан, шефът на Националния икономически съвет в Белия дом Брайън Диз, ръководителят на отдела на сътрудниците на Белия дом Рон Клайн и неговия заместник Джен О'Мели Дилън, шефът на Съвета по вътрешна политика на Белия дом Сюзан Райс, старшите съветници Майк Донилън, Стив Ричети, Седрик Ричмънд, Антъни Бернал и Дана Римус.

Повече от тях получава само съветникът по въпросите на имиграцията Моли Грум - 185 656 долара.

Заплатата на президента на САЩ, определена със закон, е в размер на 400 хил. долара на година.

Както се отбелязва в отчета, 60% от сътрудниците на Белия дом са жени. Средната им заплата е 93 752 долара, докато възнаграждението на колегите им мъже е в размер на 94 639 долара. Важно е, че 14 от най- високоплатените сътрудници са жени.

Най-малката заплата в Белия дом е 36 хил. долара на година. Сътрудниците от най-ниското звено получават  48 хил. долара. Например, стенографистката Олга Кастро взема 58 782 долара.

Коментирайки този отчет, вестник "Хил" пише, че в Белия дом при Тръмп жените са получавали средно с 21 хил. долара по-малко от мъжете.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във