Банкеръ Daily

Свят

Дженифър Лопес и Лейди Гага ще имат изпълнение на церемонията по инаугурация на Джо Байдън

Новоизбраният американски президент Джо Байдън.

Певиците Дженифър Лопес и Лейди Гага ще имат изпълнение  на церемонията по инаугурацията на избрания за президент на САЩ Джо Байдън и неговия вицепрезидент Камала Харис. За това съобщава телевизионният канал АВС.

По информация на медията, в телевизионното предаване, посветено на церемонията ще участват още актьорът и певец Джъстин Тимбърлейк, музикантът Бон Джоуви, актрисата Деми Ловато, а също така и други приятели и поддръжници на Джо Байдън.

"Ние много се радваме да представим списокът с участниците на 59-та церемония по инаугурация (на новия държавен глава). Всички тези хора представят цялото  разнообразие на нашата велика нация", отбелязва телевизионният канал думите на представителя на комитета по инаугурацията Тони Алън.

Очаква се, че заедно с церемонията в столицата Вашингтон ще бъдат предавани и други мероприятия, които ще се провеждат по време на инаугурацията, насрочени и в други градове на САЩ. Предаването, което ще се нарича "Празнуваща Америка" (Celebrating America), ще продължи един час и половина, уточняват организаторите.

Инаугурацията на Джо Байдън и избрания вицепрезидент Камала Харис ще се състои пред Капитолия. Във връзка с пандемията, предизвикана от новия коронавирус, е решено, че церемонията ще се проведе в максимално възможния тесен кръг от присъстващи.

Както стана известно вече, на нея няма да присътств сегашният президент на САЩ Доналд Тръмп.

 

На 20 януари 1937 г.

Франклин Делано Рузвелт (Franklin Delano Roosevelt), в началото на втория си мандат като президент на САЩ, поставя началото на традицията на полагане на клетва от новия държавен глава на този ден.  Преди това датата на встъпване в длъжност е била на 4 март. 

Франклин Делано Рузвелт има най-дългият мандат и е единственият президент, избиран повече от два пъти на тази длъжност. Той е една от основните политически фигури в историята на ХХ век. Роден в богатство и привилегии, преодолявайки болестта, която го прави инвалид, застава начело на реформите в САЩ. Приятелите и семейство му го наричат Франк. А в обществото е известен като FDR. Той е един от най-популярните американски президенти, води страната и нацията при преодоляването на Голямата депресия и през Втората световна война.

Рузвелт остава в историята със своя New Deal (Нов курс). Политиката му намира израз в редица програми между 1933 и 1938 г.  за борба с Голямата депресия, последвала срива на фондовата борса през 1929 година. Политиката намесва държавата в свободата на икономиката, която до този момент е била неприкосновена.

Но политиката на големите инфраструктурни проекти съживява всички сектори на американската икономика и най-вече намалява безработицата. Проект от такава величина ангажира хора от редица сектори, които намират отново работа, повишават потреблението си и по този начин увеличават печалбата на производителите, несвързани с реализацията на главния проект. Така държавата създава дълготрайни работни места. Чрез данъците от големите проекти правителството изплаща заемите, с които е лансирало скъпо струващите инфраструктурни подобрения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във