Банкеръ Daily

Свят

Джек Дорси напуска поста на генерален директор на Twitter

Джек Дорси

Основателят на социалната мрежа Twitter Джек Дорси обяви, че напуска поста на генерален директор на едноименната компания. Решението си той е потвърдил на своята страница в Twitter.

"Аз реших, че вече е дошло време да напусна поста", пише Дорси. Той отбелязва, че техническият директор на Twitter Параг Агравал ще поеме длъжността на генерален директор от понеделник. Решението за назначението на Агравал единодушно е подкрепено от членовете на съвета на директорите на Twitter, става ясно от изявление от компанията.

Подчертава се и това, че Дорси ще запази  членството си в борда на директорите поне до до следващата среща на акционерите на компанията през месец май 2022 година. "След това аз ще си отида и от борда", подчертава Дорси.

"Аз често чувам колко е важно компанията да се оглавява и ръководи от нейните основатели. Но на мен ми се струва, че това значително я ограничава и може да й донесе и провал", пояснява основателят на Twitter. "Считам, че трябва да предоставя на Параг необходимото пространство за ръоводене", е казал Дорси, обяснявайки своето решение да напусне  съвета на директорите на основаната от него компания.

Социалната мрежа Twitter позволява на потребителите да обменят кратки съобщения, да се публикуват изображения. Тя е създадена от работещите в американската компания Odeo - Джек Дорси, Ноа Глас, Еван Уилямс и Биз Стоун. Първото съобщение в нея ("Просто настройвам своя Twitter) Дорси е публикувал на 21 март 2006 година. През март  тази година той продаде тази публикация на аукцион като незаменим токен (NFT) (non-fungible token)  за над 2.9 млн. долара

Дорси заемаше поста генерален директор на Twitter от 2006 до 2008 година и се върна отново през 2015 година. Списание Forbes оценява неговото състояние на 11.8 млрд. долара. По данни за третото тримесечие на тази година, всеки ден Twitter се ползва средно от 211 млн. човека по целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във