Банкеръ Daily

Свят

Джеимс Мирлийс и Уилям Викри вземат Нобел за изследвания на пазарите при несиметрична информация

На днешния ден през 196 г. е роден Джеймс Алигзандър Мирлийс в Шотландия.

Икономистът Джеймс Алигзандър Мирлийс (James Alexander Mirrlees) е работил в областта на стимулите при информационната асиметрия.

През 1996 г. той получава, заедно с Уилям Викри, Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. Мирлийс завършва Единбургския университет и Тринити Колидж в Кеймбриджкия университет. Той преподава в Кеймбридж (1963-1969 г.), Оксфорд (1969-1995 г.) и отново в Кеймбридж (след 1995-а).

Джеймс Мирлийс е починал на 29 август 2018 година.

В икономиката и договорната теория информационната асиметрия се занимава с изследването на решения при транзакции, когато едната страна има повече или по-добра информация, отколкото другата. Това създава липса на баланс на силата при транзакции, което пък може понякога да доведе до $изкривяване$ на транзакцията. През 2001 г. Нобелоовата награда за икономика е дадена на Джордж Акерлоф, Майкъл Спенс и Джоузеф Стиглиц $за техния анализ на пазари с асиметрична информация$.

Моделите на информационна асиметрия предполагат, че поне една от страните в транзакция има релевантна информация, докато другата/те нямат. Някои модели на асиметрична информация могат да бъдат използвани също така в ситуация, при която поне една от страните може да наложи, приведе в действие или ефективно да си отмъщава (репресира) за нарушения, неспазвания (на някаква договорка) по някои части от договор, докато другата не може.

Уилям Викри (William Vickrey) е американски икономист, роден във Виктория (Victoria) - град в Югозападна Канада, столица на провинция Британска Колумбия. Разположен е в южния край на остров Ванкувър, на брега на протока Хуан де Фука.

За своите изследвания на стимулите в условия на непълна или несиметрична информация, през 1996 г. той получава, заедно с Джеймс Мирлийс, Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. Викрей умира три дни след обявяването на наградата и тя му е връчена посмъртно.

Уилям Викри въвежда и идеята за цена на задръстването - ценообразуването на пътищата и други услуги трябва да бъде такова, че потребителите и инвеститорите да съобразят поведението си с това, че услугата се използва с пълен капацитет, а все още има търсене. Тази теория по-късно е частично реализирана от общината на град Лондон.

Уилям Викри дава името си на тъй наречения Викри-търг. При този закрит търг победителя е този, който е наддал най-много, но плаща втората по височина цена. Важното е, че при този формат за участниците е доминантна стратегия, ако наддават своята истинска максимална готовност на плащане.

Уилям Викри е починал на 11 октомври 1996 г. в Харисън (Harrison) - град в Уестчестър, щат Ню Йорк. Разположен е на брега на протока Лонг Айлънд, на 30 км североизточно от центъра на град Ню Йорк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във