Банкеръ Daily

Свят

Джеф Безос ще стане първият трилионер в света

Джеф Безос скоро ще стане първият в света трилионер. Експерти прогнозират, че това е съвсем възможно заради резкия скок на акциите на компанията му Amazon. 56-годишинят Джеф Безос, който е най-богатият човек в света, продължава да увеличава доходите си и се оказа единственият от първите 10-милирадери в света, чието състояние е нараснало от началото на 2020 година.

Според прогнозите Безос ще стане трилионер през 2026 година. Тези дни Forbes съобщи, че само за един ден състоянието на Безос се е увеличило с 6,4 милиарда долара и вече достигна 138 милиарда.

Резкият скок на богатството му се дължи на рекордния ръст на акциите на корпорацията Amazon – стойността им се увеличи с 5,3 процента. Сега една акция на компанията струва 2238 долара. Акциите пък скочиха нагоре заради пандемията, по времена която се появи нараснало търсене на онлайн стоки и доставки. Американците започнаха да купуват в интернет магазините дори тоалетна хартия.

През 1994 г. Безос основава интернет магазина Amazon.com, първоначалните инвестиции в който възлизат на 300 хил. долара.[8] Сайтът е пуснат на 16 юли 1995 г., въпреки че към онзи момент не е завършен докрай, като например е било възможно да се поръчват отрицателно количество книги. Безос мотивира това с необходимостта да се изпреварят конкурентите. През 1997 г. компанията Amazon.com става публична, като излиза на борсата, а от 2000 г. Безос финансира проекта Блу Ориджин – пускане на частни космически кораби. През 2013 г. купува за 250 млн. долара американския ежедневник Вашингтон пост. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във