Банкеръ Daily

Свят

Джеф Безос се посвети на благотворителност 

Джеф Безос

Джеф Безос е превел 100 млн. щ. долара на фондацията на бившия президент на САЩ - Барак Обама. Това е най-щедрият едноличен подарък, който някога е получавала благотворителната организация и последното от поредицата дарения на втория по богатство човек на планетата.

Сумата, която е в памет на покойния конгресмен и пламенен борец и защитник на човешките права Джон Люис, ще "помогне да се разшири обхвата на програмата, която трябва да достигне до новите лидери в САЩ и по света", каза в официално изявление Кортни Уилиямс - говорител на Фондация Обама. Неразделна част от дарението е молбата на Безос площадът в президентския център "Обама" в Чикаго да получи името "Джон Люис плаза".

Петдесет и седемгодишният Безос се посвети на благотворителност след като през юли подаде оставка като главен изпълнителен директор на "Амазон". Само през тази година той е дарил 600 млн. щ. долара (включително и последния превод към фондацията на Обама).

Няколко дни преди да приключи 11-минутния си полет в космоса, осъществен от компанията му "Блу ориджин", Безос обяви дарение в размер на 200 млн. долара на Националния музей за въздухоплаване и космос на Смитсониън, като основната част от сумата трябва да бъде похарчена за създаването на Център за обучение "Безос". След космическата разходка милиардерът каза, че ще преведе по 100 млн. щ. долара на политическия сътрудник на "Си Ен Ен" - Ван Джонс, и на основателя на "Дрийм корпс." и главен готвач Хосе Андрес. Андрес е съосновател на неправителствената организация "Световна централна кухня", която помага за изхранването на пострадали хора в поразени от природни бедствия райони. 

Безос обяви също, че ще направи дарение, което да помогне в борбата за осигуряване на жилища на бездомни семейства чрез своя "Ден първи фонд" (Day One Fund) с капитал 2 млрд. щ. долара, като на първо време 96 млн. долара ще бъдат разпределени на 32 организации. Друго дружество на милиардера - 10-милиардният "Фонд на Земята", обещава да се включи активно в борбата срещу климатичните промени.

Отделно, Фамилна фондация Безос - благотворителна организация, създадена от родителите на милиардера Джаки и Майк, е дарила 166 млн. щ. долара на NYU Langone Health - академичен медицински център в град Ню Йорк, филиал на Нюйорския университет, става ясно от официално изявление на 22 ноември. 

Безос, чието лично състояние се оценява на 209.9 млрд. щ. долара от индекса на милиардерите на агенция "Блумбърг", скоростно увеличава даренията след години на сравнително скромни прояви. Бившата му съпруга Макензи Скот се нарежда сред най-видните филантропи в света след развода на двойката през 2019-а. Само през тази година тя е дала 2.7 млрд. щ. долара, с което общият размер на дарените от нея средства след раздялата надхвърли 8.5 млрд. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във