Банкеръ Daily

Свят

Джеф Безос напуска шефския пост в Амазон

57-годишният мениджър основава Amazon през 1994 г. и изгражда компанията от онлайн книжарница в концерн за милиарди долари.

Основателят на гиганта в онлайн търговията Амазон Джеф Безос се оттегля от поста главен изпълнителен директор след близо 30 години начело, съобщи Ройтерс.

През есента той ще бъде заместен от Анди Джаси, който ръководи бизнеса на компанията с облачни услуги. След това 57-годишният Безос ще стане изпълнителен председател. В блог съобщение до служителите Безос посочва, че планира да насочи вниманиeто си към нови продукти и инициативи, разработвани от Амазон.

По думите му това ще му даде повече време за странични проекти като компанията за космически изследвания Блу ориджин (Blue Origin), вестника "Вашингтон пост" и благотворителните му фондации.

57-годишният мениджър основава Amazon през 1994 г. и изгражда компанията от онлайн книжарница в концерн за милиарди долари.

С оценено състояние от 188 млрд. долара (155,4 млрд. евро) Безос в момента е вторият по богатство човек в света според Bloomberg Billionaires Index.

Гигантът в електронната търговия отчете приходи от продажби за четвъртото тримесечие в размер на 125,5 млрд. долара и нетна печалба от 7,2 млрд. долара. Това е първият път, в който Amazon отчита тримесечни приходи от над 100 милиарда долара, дни след като Apple Inc. достигна този финансов крайъгълен камък. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във