Банкеръ Daily

Свят

Джаред Къшнър търси подкрепа за близкоизточния мирен план на Тръмп

Къшнър и Тръмп

Съветникът и зет на американския президент Доналд Тръмп Джаред Къшнър е начело на американска делегация, която замина за Близкия изток, за да търси подкрепа за американския план за разрешаване на близкоизточния конфликт, предаде Ройтерс.

Къшнър, посланикът за Близкия изток Джейсън Грийнблат и специалният представител за Иран Ави Берковиц ще посетят Мароко, Йордания и Тел Авив. В Ерусалим ще пристигнат в четвъртък.

След това Къшнър ще се присъедини към Тръмп в Лондон, където президентът ще е на държавна визита следващата седмица.

Посещението е сходно на това, което Къшнър и Грийнблат предприеха през февруари в страни от Персийския залив, за да търсят подкрепа за икономическата част от близкоизточния мирен план.

Представител на Белия дом заяви, че обиколката има за цел и да набере подкрепа за конференцията на 25-26 юни в Манама, Бахрейн, на която Къшнър ще разкрие първата част от дългоочаквания план на Тръмп за мир между израелци и палестинци.

Наричан от американския  президент „сделката на годината“, планът ще насърчи инвестиции в Западния бряг и Ивицата Газа от арабските страни донори преди да се заеме с политически проблеми в сърцето на конфликта.

Палестинските лидер са критични към идеята. Саудитска Арабия и ОАЕ пък заявиха, че ще участват в конференцията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във