Банкеръ Daily

Свят

Джанет Йелън се изказа за втори мандат на шефа на Федералния резерв

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се е изказала в подкрепа на утвърждаването на Джером Пауъл за втори мандат на поста председател на Федералния резерв на САЩ, който изпълнява функциите на централна банка на страната. За това съобщава агенция Bloomberg.

По думите на нейния източник, шефът на финансовото министерство на САЩ е заявила пред ключови сътрудници в Белия дом, че тя би подкрепила една такава стъпка от страна на американския президент Джо Байдън. Според агенцията, президентът на САЩ засега не е взел окончателно решение по този въпрос. Очаква се, че той ще направи това в началото на септември. Издигнатата от американския президент кандидатура трябва  да бъде одобрена от американския Сенат.

Пауъл е шеф на Федералния резерв от февруари 2018 година. Неговият първи четиригодишен мандат на този пост изтича през февруари 2022 година. Кандидатурата на Джером Пауъл тогава беше предложена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Държавният глава по-късно неведнъж отправяше остри критики към Пауъл.

Джанет Йелън заяви през юли, че смята  да обсъди с Байдън възможността за утвърждаване на Джером Пауъл за втори мандат. Тогава тя отбеляза, че в последните месеци Федералният резерв "добре изпълнява своята работа".

 

Джеръм Хейдън Пауъл 

(Jerome Hayden Powell) е финансист и юрист. Роден е на 4 февруари 1953 година във Вашингтон в семейството на адвокат. През 1975 година завършва политически науки в Пристънския университет, а през 1979-а защитава докторат по право в Джорджтаунския университет.

Работи като адвокат и инвестиционен банкер, а през 1990-1993 година е в Департамента на хазната (Министерството на финансите на САЩ - един от изпълнителните департаменти на САЩ). През 2012 година е избран в Съвета на управителите на Федералния резерв, а от 2018-а е негов председател.

Facebook logo
Бъдете с нас и във