Банкеръ Daily

Свят

Джанет Йелън предупреди за възможна катастрофа заради лимита с държавния дълг

САЩ могат да се сблъскат с финансова криза, ако законодателите в Конгреса не успеят през декември да постигнат съгласие за поредното повишение на тавана на държавния дълг. Такова мнение е изразила в ефира на телевизионния канал канала АВС министърът на финансите Джанет Йелън.

"Наша първостепенна задача е да вдигнем тавана на държавния дълг", е казала шефът на Министерството на финансите. Тя е отбелязала, че "това е нужно не само заради покриването на новите разходи, а и за това, за да се обезпечи финансирането на стари инициативи на Конгреса". Неуспехът  в постигането на съгласуваност за вдигане на лимита на държавния дълг заплашва, по думите на Йелън, забавяне на социалните плащания, заплатите на военните и други подобни.

"Ще бъде подкопан статусът на ценните книжа на Министерството на финансите - най-надеждният актив в света, а също така и на долара като световна  резервна валута", е казала тя

Миналият четвъртък Сенатът гласува за повишение на лимита с 480 млрд. долара, което, съгласно оценката на Министерството на финансите, ще позволи покриване на разходи до 3 декември. Както съобщиха от Белия дом, президентът Джо Байдън ще подпише тази инициатива след като тя бъде одобрена от Камарата на представителите на Конгреса. Това ще се случи, както се очаква, на 12 октомври.

По-рано Йелън уведоми  законодателите, че ресурсите на Министерството на финансите ще бъдат напълно  изчерпани скоро след 18 октомври, ако Конгресът до тази дата не вдигне тавана на държавния дълг. Министърът е  призовала законодателите да предприемат мерки, колкото се може по-бързо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във