Банкеръ Daily

Свят

Джанет Йелън е утвърдена за финансов министър на САЩ

Джанет Йелън

Американският Сенат одобри номинацията на президента Джо Байдън на Джанет Йелън за финансов министър на САЩ, с което тя става първата жена заемала поста, съобщава Асошиейтед прес.

Йелън бе утвърдена на поста с 84 гласа "за" срещу 15 "против". Неин приоритет ще бъде да изпълни предложения от президента Джо Байдън план от 1,9 трлн. долара за справяне с икономическите последствия от пандемията. 

Седемдесет и четири годишната бивша директорка на Федералния резерв е третият член на кабинета на Байдън, одобрен от Сената, след министъра на отбраната Лойд Остин и директора на националното разузнаване Аврил Хейнс.

На изслушването си за потвърждение на 19 януари Йелън заяви, че Америка трябва да „действа мащабно“, за да съживи икономиката си. „Без реакция под формата на допълнително облекчение, САЩ рискуват с продължителна икономическа рецесия“, заяви тя, като призова правителството да помага на хората да преодолеят кризата. Йелън изтъкна кои ще са двата й основни приоритета: „да се поддържа безопасността на хората, докато те се връщат на работа“ и „възстановяване на икономиката на страната“.

"Инвестирането в чисти технологии и възобновяеми енергийни източници, както и насърчаването на електрически превозни средства също ще бъдат част от икономическата политика на администрацията на Байдън", заяви Йелън.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във