Банкеръ Daily

Свят

Джамията "Света София" ще функционира с оригиналното си име

Джамията "Света София" ще функционира с оригиналното си име, съобщи Дирекцията по религиозните въпроси в Турция, под чиято юрисдикция е поставена "Света София", след като с указ на турския президент "Реджеп Тайип Ердоган" статутът ѝ бе променен от музей на джамия.

Директорът на Дирекцията по религиозните въпроси проф. д-р Али Ербаш в интервю пред телевизионния канал А Хабер е посочил, че джамията ще продължи да функционира с оригиналното си име, така както е записана в нотариалния акт от 1463 г. по времето на завоевателя на Истанбул Фатих Султан Мехмед Втори, който нарежда християнската базилика да бъде превърната в джамия.

По думите му оригиналното име е "Голямата джамия Света София", на турски "АяСофия и Кебир джамии". Така вече е записано името и в официалния сайт на Дирекцията по религиозните въпроси.

Директорът добави, че в "Света София" ще служат двама имами и четирима мюезини, както и че голямата зала за намаз побира до 1000 души.

На фона на негативните реакции, които идват от редица страни и институции срещу турското правителство заради превръщането на храма от музей в джамия, върви усилена подготовка за първия колективен намаз, който ще се отслужи на 24 юли и всъщност това ще бъде официалното начало на мюсюлманските ритуали в "Света София".

Сред критичните въпроси във връзка с функциите на "Света София" като джамия е и този за съдбата на християнските символи, икони и фрески, които се намират в храма, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното историческо наследство. Отговорните турски институции се надяват, че този статут няма да бъде отменен заради трансформацията.

Според исляма наличието на фигури и рисунки в джамиите и молитвените храмове е грях поради функцията им на свещени места за общение с Аллах.

Директорът на Дирекцията по религиозните въпроси посочи, че в продължение на 481 години в "Света София" са се извършвали мюсюлмански поклонения и че след възобновяването на функциите ѝ като джамия традицията ще продължи.

"По време на намаза християнските символи, фигури, икони и друди вероятно ще бъдат покривани със завеси. Или ще се възползваме от възможностите на дигиталните технологии и ще бъдат затъмнявани, докато трае ритуалът", заяви проф. Али Ербаш.

Комисия от експерти по религиозните въпроси от Министерството на културата и туризма, предстои да се произнесе във връзка с дизайна и на вътрешността на джамията - постилането на пода с килими, което е задължително в джамиите, недопускането да се влиза с обувки, местата за поклонниците, както и режима на посещенията, допускането на жените, извършването на пет пъти намаз и други подробности, както и мерките, които трябва да бъдат спазвани заради коронавируса, както по време на молитвите, така и при посещенията.

Говорителят на президента Ердоган Ибрахим Калън заяви пред турската национална телевизионна и радио корпорация ТРТ, че "иконите и другите християнски символи ще останат, за да бъдат гледани от хора от всички вероизповедания".

След намаза на 24 юли, се предвижда "Света София" да бъде отворена за посетители. За влизане вече няма да се заплаща входна такса (докато бе музей от чужденците се изискваше входна такса в размер на около 15 евро).

Площадът пред храма е ограден с полицейски бариери и е засилена полицейската охрана. Не се допускат посетители.

Медиите съобщават, че около часовете за намаза пред "Света София" се събират групи от около 10-20 души, които си постилат килимчетата и извършват намаз на открито след като прозвучи езанът от "Света София" и от околните джамии, приканващ за мюсюлманската молитва. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова да бъде уважено решението за смяната на статута на катедралния храм "Света София" от музей на джамия.

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) изрази дълбоко съжаление за решението на турското правителство да промени статута на „Света София“, без преди това да са проведени обсъждания. 

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск също заяви, че е изключително огорчен от превръщането на храма в джамия. Такова послание отправи днес той на редовната католическа меса в Рим.

"Мисля за Истанбул, мисля за "Света София" и съм много огорчен“, каза той по време на традиционната неделна проповед на площад "Свети Петър" във Ватикана.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във