Банкеръ Daily

Свят

Директорът на ОЗХО отхвърли руските твърдения за второ нервнопаралитично вещество в Солсбъри

Ахмет Юзюмджу

Генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу отхвърли твърденията на Русия, че в британския град Солсбъри, където бяха отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, са били открити следи от второ нервопаралитично вещество, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

В събота руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е получила информация от лаборатория в швейцарския град Шпиц и че анализът на лабораторията, извършен по поръчка на ОЗХО, показва следи от нервопаралитичното вещество BZ и от негов прекурсор. Веществото BZ е част от химическия арсенал на САЩ, Великобритания и страните от НАТО. СССР и Русия никога не са разработвали това съединение, подчерта Лавров.

Ахмет Юзюмджу заяви на среща на изпълнителния съвет на ОЗХО, че прекурсор на BZ се е съдържал в контролна проба, приготвена от лабораторията на ОЗХО в съответствие с процедурите за контрол на качеството. "Тя няма нищо общо с пробите, събрани от екипа на ОЗХО в Солсбъри", каза генералният директор на организацията.

Британският представител в ОЗХО Питър Уилсън окачестви изявленията на Лавров като нарушение на конвенцията за забрана на химическите оръжия. Той подчерта, че ОЗХО полага значителни усилия да прикрива лабораториите, които използва. "Руснаците или хакват лабораториите, или си измислят", добави той, "И в двата случая това е нарушение на поверителността, предвидена в конвенцията".

ОЗХО "потвърди това, което Лондон откри, и това е новичок", подчерта Уилсън. Той добави, че според Великобритания само Русия е имала техническа възможност, оперативен опит и мотив да нападне Скрипал и дъщеря му.

Руският представител в ОЗХО Александър Шулгин отново отрече, че Москва има отношение към отравянето на Скрипал и обвини Великобритания в серия от лъжи. "Твърдението, според което Техническият секретариат на ОЗХО е потвърдил, че този химикал показва, че е произведен в Русия, е откровена лъжа. В самия доклад не се казва нито дума за името новичок. Конвенцията за химическите оръжия просто не съдържа такова понятие".

Facebook logo
Бъдете с нас и във