Банкеръ Daily

Свят

Дипломатите на ЕС отхвърлят използването на мигранти от Турция като политически натиск

Решението на Турция да отвори границата си с Гърция за мигранти, пренебрегвайки споразумението за миграцията с ЕС от 2016 г., е неприемливо и всякакъв подобен политически натиск ще бъде отхвърлен. Това се казва в декларация, приета на извънредната среща на външните министри на ЕС днес в Загреб, съобщава "Ройтерс".

"ЕС отново подчертава сериозното си безпокойство от ситуацията на гръцко-турската граница и категорично отхвърля използването на миграционния натиск от Турция за политически цели", се казва в документа. "Ситуацията на външните граници на ЕС е неприемлива. Мигрантите не трябва да бъдат насърчавани да се опитват да преминават границата незаконно по суша или по вода", гласи становището.

В съвместното си заявление министрите изразиха пълна солидарност с Гърция, България и Кипър и готовност за допълнителна подкрепа за охрана на външните граници на съюза. Първите дипломати на Евросъюза подчертаха значението за прилагането на съвместното споразумение "ЕС - Турция" за миграцията от 18 март 2016 г. Алиансът ще продължи да оказва подкрепа на Турция за огромния брой бежанци, които страната е приютила на своя територия, и очаква Анкара да продължи да спазва своите ангажименти.

Министрите подчертаха необходимостта от спешна деескалация на конфликта в Идлиб, установяване на устойчиво примирие и възобновяване на политическия процес под егидата на ООН. Те отбелязаха резултатите от вчерашната среща в Москва между президентите на Русия и Турция и договорените от тях мерки за деескалация в Сирия.

Предвижда се свикване на нова донорска конференция за Сирия в Брюксел на 29 и 30 юни, а ЕК спешно отпуска 60 милиона евро за справяне с хуманитарната криза в Идлиб и пограничните райони с Турция. Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел уточни, че правителствата, замесени в конфликта, ще бъдат поканени на конференцията, визирайки Турция и Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във