Банкеръ Daily

Свят

Дипломати от ЕС недоволстват от технически проблеми във видеоконференциите

Процесът за вземане на решения в Европейския съюз е подложен на сериозно изпитание от системата за видеоконференции по време на епидемията от КОВИД-19, твърдят служители на ЕС, като един от тях я определя като "катастрофа", предаде Ройтерс.

Виртуална среща на външните министри от ЕС в понеделник бе усложнена от технически проблеми, някои от говорещите не бяха сигурни, че ги чуват, не достигаха преводачи.

"Тези видеоконференции не функционират много добре, има технически проблеми и прекъсвания от типа "Здравейте, чувате ли ме?", каза високопоставен дипломат, присъствал на видеовръзката в понеделник и пожелал анонимност. "Затова повечето от хората изчитаха подготвени текстове. Остава малко място за реални преговори", допълни той.

Силната координация между 27-те страни членки на ЕС е от жизненоважно значение. Но карантините и забраните за пътувания затрудняват този процес повече от нормалното и много организации не са в състояние да съберат представителите (на страните членки) заедно на лични срещи, отбелязва Ройтерс.

"Видеоконференциите са катастрофа, губят се образите, губят се гласовете", каза пред репортери в петък главният дипломат на ЕС Жозеп Борел, който е участвал във виртуални преговори с азиатски и европейски министри. Той добави, че предпочита телефонни разговори.

Германският външен министър Хейко Маас подкрепи видеоконференциите с аргумента, че те могат да бъдат уреждани бързо. Решенията могат да бъдат формализирани писмено, каза той и изрази мнение, че видеоконференции трябва да се провеждат по-често.

Неназованият дипломат от ЕС обаче каза, че опитът от тях е разочароващ. "Това е време на изпитание за Европа. Няма срещи на върха, няма министерски срещи, има малко видимост", отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във