Банкеръ Weekly

Свят

Дипломат №1 на Тръмп втвърди курса към Русия

Рекс Тилърсън

Рекс Тилърсън, когото Доналд Тръмп номинира за свой държавен секретар, изрази по време на деветчасовото му изслушване в Сената на САЩ позиции по ключови външнополитически въпроси, значително различаващи се от тези на бъдещия държавен глава. Бившият изпълнителен директор на нефтената компания "Ексън Мобил" се изказа в полза на запазването на американските санкции срещу Русия и изрази разбиране за загрижеността на съюзниците от НАТО от агресивното поведение на Москва.

По-голямата част от изслушването бе доминирана от темата за Русия предвид обвиненията за нейна намеса в президентските избори, както и заради окупирането на Крим и включването й във войната в Сирия на страната на Башар Асад. Основната теза на Тилърсън бе, че тази държава разбира от твърда сила и нейното поведение в голяма степен се дължи на липсата на адекватно американско лидерство в отговор. Същевременно той запази предпазлива позиция за управлението на Владимир Путин и въпроса за човешките права в Русия, като категорично отказа да назове руския президент "военнопрестъпник" заради намесата му в Сирия, както настояваше сенаторът републиканец Марко Рубио.

Като подходяща адекватна реакция кандидатът за държавен секретар предложи демонстрацията на сила около руските граници, като не се пропускат възможностите за диалог. Тилърсън осъди анексията на Крим и заяви, че Москва няма юридически права над полуострова и на действията й е трябвало да се отговори силово. Той е готов да подкрепи предоставянето на смъртоносни отбранителни оръжия на Украйна, "за да може тя да се защитава от разширяването на руската агресия". Същевременно не отхвърли възможността Съединените щати да признаят Крим за руска територия. Тилърсън обаче изрично подчерта, че това може да се случи само при условие, че бъде постигнато "по-широко споразумение, което да е приемливо за украинския народ", и при никакви други обстоятелства.

Бившият шеф на "Ексон Мобил" категорично отрече той или ръководената от него компания да са лобирали за отмяна на санкциите срещу Русия. Но по думите му е необходимо да бъде променена структурата им и да бъдат пренасочени, така че да не вредят на интересите на американския бизнес и да са по-ефективни. През 2014-а Тилърсън се противопостави на санкциите заради анексията на Крим на базата на това, че са неефективни, припомни АП.

Кандидатът за държавен секретар отбеляза още, че ще препоръча "пълен преглед" на ядреното споразумение с Иран, но не призова то да бъде отхвърлено, както нееднократно се закани Доналд Тръмп.

По отношение на Китай Рекс Тилърсън не се разграничи от конфронтационния тон на бъдещия президент. На Пекин според него трябва да бъде изпратен ясен сигнал да прекрати изграждането на изкуствени острови в Южнокитайско море и че няма да му бъде позволено да разположи военни съоръжения на тях. Тилърсън сравни изграждането на тези острови с "руското завземане на Крим".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във