Банкеръ Daily

Свят

Димитър Ковачевски получи мандат за кабинет на Северна Македония

Димитър Ковачевски получи мандат за съставяне на новото правителство на Република Северна Македония. Президентът Стево Пендаровски му го връчи във вилата си във Водно на кратка церемония.

Чест и отговорност нарече получаването на мандат да състави правителство Димитър Ковачевски, който бе издигнат от СДСМ, след като Зоран Заев подаде оставка. Ковачевски наследи Заев и като председател на партията Социалдемократически съюз на Македония, а от днес започва да тече срокът за съставяне на правителство и представяне на програмата му.

Доктор на икономическите науки, колега на Зоран Заев от Икономическия факултет, сътрудник на Бранко Цървенковски в СДСМ, син на бившия кмет на Куманово и бивш посланик в Черна гора Слободан Ковачевски - така може да бъде представен най-кратко Димитър Ковачевски, натоварен да състави новото правителство на Република Северна Македония, съобщава македонският сайт Фокус.
Доскоро Ковачевски, заместник министър на финансите в правителството на Заев, не беше широко известен. Президентът Стево Пендаровски го нарече "Голямото неизвестно" в македонската политика, но призова да му се даде шанс. "Факт е, че има богат академичен опит, има дълги години партиен стаж в СДСМ, там го познават. Мисля, че има добра отправна точка", каза Пендаровски. Факт е също богатата му биография, това, че е получил образование в престижни университети в чужбина, включително специализация в Харвард, има и солиден опит в реалния сектор като директор в два телекомуникационни оператора.

Според официалната му биография, публикувана на сайта на правителството, Димитър Ковачевски е роден през 1974 г. в Куманово, доктор е по икономика, доцент във Факултета по бизнес икономика и мениджмънт към Американския университетски колеж Скопие. Автор е на множество научни статии в областта на икономиката и управлението, публикувани в международни научни списания и представени на конференции.

От момента, в който името му се появи като евентуален наследник на Зоран Заев, опозицията атакува биографията му, наричайки я "фризирана" и отправи въпроса: "Вярно ли е, че Ковачевски представя курс в Харвард като диплома от колеж?"

В отговор Димитър Ковачевски сподели биографията си, обяснявайки, че по време на кампанията на вътрешнопартийните избори в СДСМ изобщо не е говорил за образование и професионално развитие.

Ковачевски посочва, че има професионално обучение в Харвард и също такова обучение в други три университета в Ротердам, Барселона и Мюнхен. "Точно там завърших, получих магистърска и докторска степен", написа Ковачевски, споделяйки линк към сайта на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във