Банкеръ Daily

Свят

Дилма Русеф вече не е президент на Бразилия

Бразилският Сенат гласува с голямо мнозинство за отстраняване от поста на президента Дилма Русеф, обвинена в нарушения на бюджетното законодателство, предадоха световните агенции.

Решението беше взето в горната камара на бразилския парламент с 61 срещу 20 гласа. Това е далеч повече от необходимите 54 гласа, представляващи мнозинство от две трети. Сенатското решение слага край и на 13-годишното управление на Партията на трудещите се на Русеф.

Сега вицепрезидентът Мишел Темер от партията Бразилско демократично движение става държавен глава до следващите президентски избори, които са през 2018 година. Той ще положи клетва пред долната камара на парламента. Очаква се веднага след това 75-годишният Темер да отпътува за Китай, за да участва в срещата на високо равнище на най-големите световни икономики Г-20.

Отстранената от длъжност бразилска президентка Дилма Русеф остро отвърна на сенаторите, гласували за импийчмънта й, предаде Асошиейтед прес. В Туитър Русеф написа: "Днес е денят, в който 61 мъже, много от тях обвинени и корумпирани, хвърлиха на боклука гласовете на 54 милиона бразилци".

През 2014 г. над 54 милиона души гласуваха в подкрепа на втория мандат на Русеф.

Дилма Русеф ще обжалва във Върховния съд гласувания й в Сената импийчмънт. Това съобщи пред журналисти адвокатът й и бивш главен прокурор Жозе Едуарду Кардозу.

Русеф дойде на власт през 2011 г. и беше първата жена, станала президент на Бразилия. Тя беше обвинена в манипулиране на държавния бюджет по време на предизборната си кампания през 2014 г., и в неправомерно отпускане на заеми на федералното правителство от държавни банки. Самата тя отрича да е извършвала каквито и да било нарушения и определя процеса за импийчмънта като "държавен преврат".

Решението за импийчмънт на президента не е безпрецедентно за Бразилия. Предишната процедура за импийчмънт беше срещу Фернанду Колор ди Мелу през 1992 г., но двата случая са съвсем различни, отбелязва Франс прес.

Колор ди Мелу подаде оставка, преди Сенатът да гласува за импийчмънта му, докато Русеф се бори докрай. Той беше обвинен в корупция, а тя беше свалена заради по-техническото обвинение във финансови нарушения, отбелязва АФП.

Колор ди Мелу беше лишен от право да заема обществени и държавни постове за 8 години, но този срок изтече и през 2006 г. той беше преизбран като сенатор от щата Алагоас. През 2010 г. беше преизбран и стана един от сенаторите, гласували днес за отстраняването на Дилма Русеф.

Сенатът гласува отделно дали да лиши Русеф от правото да заема държавни и обществени постове за срок от 8 години, както предвижда Конституцията на страната. Сенаторите решиха да не прилагат тази мярка спрямо бившия президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във