Банкеръ Daily

Бой последен

"Диктаторът" се готви за триумф

Сорос е страшилището на изборите.

Диктаторът е напът да затвърди властта си. По този начин председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер нарече преди близо три години Виктор Орбан - унгарския премиер, който не спира да провокира Европа. Сега, в навечерието на парламентарните избори в Унгария, които ще се проведат на 8 април, неговата партия "Фидес" разполага с повече от комфортна преднина според социологическите проучвания. Това означава, че 54-годишният политик, който властва над страната си от осем години и който се прочу в Европейския съюз, предлагайки своята "нелиберална държава" като алтернатива на традиционната политика, и този път няма да слезе от сцената.

Преднината, която повечето агенции отреждат на "Фидес", изглежда непреодолима. С между 40 и 50 на сто от гласовете партията на Орбан оставя далече зад себе си следващите четири парламентарно представени формации. Нещо повече - като втора сила, макар и далеч назад, се очертават крайните националисти от "Йоббик" - партия, която до неотдавна залагаше на антиромски и антисемитски лозунги и на възхвала на режима на някогашния съюзник на Хитлер, диктатора Миклош Хорти. Зад тях се нареждат социалистите и още две либерални формации.

Системата, по която ще се проведе вотът, още повече облагодетелства фаворитите. Според нея 106 от 199-те депутати от еднокамерния унгарски парламент се избират мажоритарно в едномандатни райони, и то с просто мнозинство. При тази система, която впрочем се прилага във Великобритания и Съединените щати, кандидатът, събрал най-много гласове, пък ако ще и с един глас повече от класиралия се на второ място, печели депутатския мандат, без да се предвижда втори тур. Това означава, че "Фидес" има реален шанс не просто да спечели изборите, но и да се сдобие с конституционно мнозинство. Точно от това се боят европейските партньори на Унгария - че процесът на подкопаване на медийните свободи и на независимостта на съдебната система ще бъде ускорен, а страната още по-бързо ще се насочи към авторитарен тип управление.

Изходът изглежда предрешен, но едно неотдавнашно събитие дава надежда на противниците на Орбан, че не всичко е загубено. На проведените в края на февруари извънредни кметски избори в малкия град Ходмезьовашархей, който е смятан за твърда крепост на "Фидес", нейният представител - който уж бе фаворит, изгуби с голяма разлика от независим кандидат, подкрепян от няколко опозиционни партии.

Условията това да се повтори на национално ниво са две. Едното е опозиционните партии предварително, още преди вота, да се споразумеят да подкрепят този кандидат, който според тях има най-големи шансове за успех. А другото е да бъде повишена избирателната активност. През последните години най-малко 40 на сто от гласоподавателите не се явяват пред урните в изборния ден и според повечето анализатори това облагодетелства "Фидес". На изборите в Ходмезьовашархей избирателната активност бе над обичайната - 62 на сто, и именно с това се обяснява успехът на опозиционния кандидат. Лидерът на очертаващата се като втора политическа сила "Йоббик" Габор Вона даже изрази увереност, че ако активността надмине 70%, с управляващото мнозинство на "Фидес" ще е свършено.

Но докато въпросът с активността вероятно ще се изясни в деня на изборите, другият въпрос - този за общата подкрепа за силните кандидати - изглежда труден. Проблемът е не само в обичайните търкания между политическите сили, а в това, че "Йоббик" в идеологическо отношение до неотдавна бе дори по-крайна от "Фидес" и се приближаваше до неонацизма. Как биха могли при това положение либералните формации да си съдействат с нея?

Отговор предложи холандският политолог Кас Муде. Според него сега се провеждат вероятно последните донякъде свободни избори в Унгария, в които има макар и теоретична вероятност опозицията да спечели. Заради такава кауза, смята Муде, е оправдан съюз на демократичните сили с "Йоббик", ако ще и да е тактически и временен. Иначе казано - либералните демократи трябва да сторят всичко по силите си, за да спрат управлението на нелибералните демократи, дори и да се наложи да се съюзят с други нелиберални демократи. Другият аргумент в полза на такава тактика е, че дори и "Йоббик" да се представят относително най-добре от страна на опозиционните сили, те нямат шансове за самостоятелно парламентарно мнозинство, т.е. няма да имат възможността да наложат ново управление в стил "Орбан".

Идеята за едно подобно сътрудничество, изглежда, не е чужда и на самите "Йоббик", защото от повече от една година предприеха активна кампания за изчистване на образа си и за дистанциране от по-ранните крайни позиции. Лидерът им, 39-годишният Габор Вона, който основа формацията през 2003-а като "национално радикална" партия, полага неспирни усилия да я позиционира като национално отговорна консервативна сила. "Готов съм отново и отново да се извинявам на ромската и еврейската общност", заяви той преди дни пред АФП, уверявайки, че "никой не бива да се страхува, ако "Йобик" дойде на власт".

И докато "Йоббик" се държи успокояващо, за да печели избиратели, "Фидес" прави точно обратното - залага на страховете. Цялата кампания на управляващите е съсредоточена върху заговора между Джордж Сорос и Брюксел да наводнят Унгария с мюсюлмански имигранти. Стотици огромни плакати с лика на усмихнатия Сорос са поставени из цялата страна, а надписите върху тях гласят: "Не му позволявайте да се смее последен." Пропагандата дава своите плодове - след като неотдавна направено проучване показва, че част от електората има намерение да гласува срещу партията на Сорос, при положение обаче, че такава партия изобщо няма.

Седмица преди вота, на 31 март, Орбан хвърли поредната "бомба", като съобщи, че разполага със списък от 2000 души, на които е платено, за да извършат преврат след обявяването на изборните резултати и да установят "нов, проимигрантски кабинет, приемлив за Джордж Сорос". Знаем името на всеки един от тях и за кого и как работят за превръщането на Унгария в имигрантска страна, увери унгарският премиер, а за наблюдателите остава да чакат какво ще се случи на 8 срещу 9 април.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във