Банкеръ Daily

Свят

Дигитализацията на музеите и галериите ще увеличи туризма в пъти

Дигитализацията на музеите и галериите е тема, която вълнува много хора. "Защото това би довело до увеличение на туризма в пъти. Бургас е много привлекателен и вълнуващ, както за хората, които създават и представят култура, така и за тези, които я съхраняват и опазват за поколенията след нас." Това отбелязва в приветствието си заместник-кметът по "Култура, туризъм и спорт" в Община Бургас, Диана Саватева пред Десетата международна конференция за дигитализиация на културно и научно наследство, която се провежда под патронажа на ЮНЕСКО. Форумът ще продължи до 26 септември, а град Бургас е негов домакин за четвърта поредна година, съобщиха от пресцентъра на  общината.

Всички сме свидетели, колко са важни идеите за дигитализацията, които се обсъждаме на такива срещи. И особено в това време като днес - на коронавирусна изолация. "На последния съвет на ЮНЕСКО бе дискутирана и темата "отворената наука", а именно да се даде широк достъп до научните публикации и открития", подчертава Христо Георгиев, главен секретар на Националната комисия за България на ЮНЕСКО .

Международната конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" традиционно среща си дават, работещи в страната и в чужбина научни центрове, които представят последните постижения в областта на ИКТ за културно и научно наследство както и за набелязване на насоки за бъдещи изследвания. В предишните девет издания на DiPP са участвали повече от 400 учени от повече от 25 държави, в т.ч. и България.

Основен фокус на дейността е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано национално културно и научно наследство и следването на устойчиви политики за продължаващо му цифрово съхранение и опазване. С приоритет е цифровото представяне и съхранение на паметници на културата и историята в условия на риск. 

На конференцията ще бъдат демонстрирани иновативни технологии и прототипи, в т.ч. цифрови хранилища, цифрови архиви, виртуални музеи и цифрови библиотеки, резултат на утвърдени практики и постижения в областта. Обществени и специализирани библиотеки, музеи, галерии, архиви, центрове, изследователски институции и университети (национални и чуждестранни) са поканени да обменят опит, идеи и резултати по тематиката на конференцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във