Банкеръ Daily

Свят

Деветима загинали и десетки изчезнали в наводнения в Германия

Сн. АП

Поройни дъждове и наводнения взеха девет жертви в Западна Германия, където изчезнаха десетки хора и днес стотици пожарникари са изпратени да спасяват жителите на пострадалите селища, предаде Франс прес.

Има опасения, че броят на загиналите може да се окаже и по-голям. В община Шулд, южно от Бон, се срутиха шест къщи на брега на местната река и полицията регистрира 50-60 безследно изчезнали. Четирима тамошни жители изгубиха живота си, а според органите на реда може да рухнат и други сгради.

В провинция Северен Рейн - Вестфалия двама пожарникари загинаха при спасителна операция, а двама мъже се удавиха в наводненото си мазе.

В този най-многолюден германски регион 135 000 домакинства останаха без ток. Заради липсата на електричество властите започнаха да евакуират близо 500-те пациенти на болницата в Леверкузен.

Пороите в Западна Германия са препълнили реки, изтръгнали са от земята много дървета, наводнили са пътища и сгради.

Много селища в региона фактически нямат връзка с външния свят, на места е прекъснато електроснабдяването, затворени са редица училища, спрян е общественият транспорт.

Мнозина местни жители са се качили по покривите на сградите в чакане на спасители. Достъпът до много райони обаче е блокиран и това затруднява службите. Властите приканиха хората по възможност да не излизат навън и "ако е необходимо, да минат на по-горните етажи".

"Това е катастрофа! Има жертви, изчезнали и много хора са в опасност", възкликна в Туитър Малу Драйер, главата на провинция Райнланд-Пфалц.

Тревога за буря е обявена в провинциите Саар и Мекленбург - Предна Померания.

Във вторник бе силно засегната Бавария. Бедствена ситуация бе обявена в окръг Хоф заради наводнените пътища.

Лидерът на "Зелените" в Бундестага Катрин Гьоринг-Екард заяви, че драмата е "резултат от климатичната катастрофа".

Лошото време е "повик към реализъм. . . Това вече е тук, дошло е тук при нас", каза тя пред телевизия Ер Те Ел и призова за "спешна промяна".

Заради силни валежи бе задействан план "лошо време" и в съседен Люксембург. Много сгради там са наводнени и негодни за живеене, а обитателите им са евакуирани, съобщиха властите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във