Банкеръ Daily

Свят

Десетте най-големи богаташи в света са удвоили богатството си до 1.5 трлн. щ.д.

Богатството на десетте най-заможни в света през времето на пандемията се е увеличило двойно - от 700 млрд. долара на 1.5 трлн. долара, т.е. с темп от 15 хил. долара в секунда или 1.3 млрд. долара на ден. Това пише в доклад на международната благотворителна и хуманитарна организация Oxfam, която оказва помощ на населението в най-бедните страни по света.

Сред богаташите, според данните на Forbes, изброени от организацията, са главният изпълнителен директор на  Tesla Илон Мъск, основателят на компанията за интернет търговия Amazon Джеф Безос, генералният директор на френската група компании LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно, основателят на корпорацията Microsoft Бил Гейтс, основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг, основателят на компанията в областта на компютърните технологии Oracle Лари Елисън, основателите на корпорацията Google Лари Пейдж и Сергей Брин, бившият генерален директор на компанията Microsoft и неин най-голям след Гейтс акционер Стивън Балмър, главният изпълнителен директор на холдинга Berkshire Hathaway Уорън Бъфет.

В анализа на Oxfam "Неравенството убива" във връзка с провежданата от Световния икономически форум виртуална дискусия, посветена на актуалните проблеми на съвременността, се отбелязва, че за този период доходите на 99% от човечеството са спаднали, а над 160 млн. човека са се  оказали под линията на бедността. А понижаването на доходите на най-бедните слоеве от населението в света ежедневно е причината за смъртта на 21 хил. човека.

По думите на шефа на Oxfam UK Дани Шрискандараджа, "по времето на пандемията почти всеки ден се е появявал  нов милиардер. И то във време когато 99% от населението по света изпада във все по-лошо положение заради локдауните, свиването на международната търговия и на международния туризъм".

"Ако тези десет човека утре загубят 99.999% от своето богатство, то те пак ще бъдат по-богати от 99% от всички жители на тази планета“, е заявила изпълнителният директор на Oxfam International Габриела Бучер. „Настоящата икономическа структура не само направи всички нас по-незащитени от тази пандемия, но и активно позволява на тези, които вече са  извънредно богати и могъщи, да използват тази криза за собствена изгода".

Facebook logo
Бъдете с нас и във