Банкеръ Daily

Свят

Десетки хиляди севернокорейци почетоха паметта на Ким Ир Сен

Десетки хиляди севернокорейци почетоха днес паметта на свои държавни ръководители по случай Деня на Слънцето. Така в Корейската народнодемократична република (КНДР) се нарича националният празник - рожденият ден на основателя и първия президент на страната Ким Ир Сен, съобщиха осведомителните агенции.

Многохилядни потоци от хора в Пхенян и други градове потеглиха рано сутринта към мемориалните комплекси из страната, за да участват в тържествените церемонии, предаде ТАСС. Основните прояви в столицата протичат на хълма Мансу, където се извисяват гигантски бронзови статуи на Ким Ир Сен и на следващия лидер - сина му Ким Чен Ир, както и в комплекса Кумсусан, където в прозрачни саркофази се съхраняват балсамираните им останки.

"Прекланям се духом пред двамата велики лидери, защото съм твърде стара, за да им благодаря за щедростта със своя труд", обяснява пред АФП 84-годишната Ра Ман Ок - полковник в оставка, след двукратен поклон пред монумента на хълма, където прииждат все нови войнишки колони, групи студенти, млади семейства, туристи.

Севернокорейците се възпитават от самото си раждане в култ към тази династия, от която идва и сегашният лидер на страната Ким Чен Ун. Режимът използва всички възпоменателни церемонии в нейна чест, за да затвърждава властта си, посочва БТА.

По време на честванията се изнасят танцови и театрални представления, каквито са насрочени например на площадите в Пхенян. Организират се множество изложби и спортни състезания. Тазгодишните празненства по случай Деня на Слънцето в столицата включват по-специално фестивал на цветята и мащабен танцов спектакъл.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във