Банкеръ Daily

Свят

Десетки хиляди на "Шанз-Елизе" в новогодишната нощ

Десетки хиляди се събраха в полунощ на булевард "Шанз-Елизе" в Париж въпреки терористичната опасност и безпрецедентния контрол. 11 хил. полицаи и военни охраняваха френската столица и околностите й в новогодишната нощ, съобщи кореспондентът на БНР в Париж.

Цветовете на френското национално знаме покриха Триумфалната арка в Париж след настъпването на 2016 година. Новогодишният видеоспектакъл беше кратък и сдържан: върху фасадата на арката се изобразяваха усмихнати човешки лица, силуетите на парижки забележителности и виртуална заря в полунощ. Булевардът се изпълни, въпреки щателните проверки и претърсвания от полицията. По-рано вечерта президентът Франсоа Оланд също дойде на "Шанз-Елизе", за да поздрави екипите на силите на реда.

"Франция не е приключила с тероризма" - каза преди това Оланд в новогодишната си реч, споменавайки жертвите на атентатите през януари и ноември. Заявявайки, че се гордее с французите, той обеща да продължи борбата с тероризма и с "корените на злото" - "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Новогодишните номинации за знака на Почетния легион на Франция включват 20 имена, свързани с атентатите през 2015 г. 15 от тях, включително от екипа на сатиричния вестник "Шарли ебдо", са наградени посмъртно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във