Банкеръ Daily

Свят

Десети случай на коронавирус в Гърция

Десети случай на новия коронавирус (Covid-19) в Гърция е бил потвърден тази сутрин, съобщи гръцката телевизия Скай.

Става въпрос за гъркиня, която е била в близък контакт с деветия случай, с когото е била в една група при пътуване до Израел и Египет.

Според неофициална информация тя е негова съпруга. Дъщерята на двойката е дала отрицателна проба за вируса.

Пациентката е в много добро общо състояние. Тя е откарана в референтната болница в Патра, където е поставена в изолация.

Атинският ежедневник "Катимерини" пише, че деветият случай на коронавируса, установен в Гърция, а именно 66-годишен мъж от Амалиада (полуостров Пелопонес), който е настанен в болницата в селището Рио край Патра, буди опасения за по-широко разпространение на заболяването в Гърция.

След пътуване в Израел и Египет той развил сериозна пневмония и е бил приет за лечение последователно в две болници, в Амалиада и в Рио, където е лекуван в клиниката по патология, преди да бъде установено, че е заразен с новия коронавирус.

От вчера се издирват възможните контакти на мъжа, в които са включени 52-ма негови спътници по време на пътуването, както и болничният персонал, който е влязъл в контакт с него. 15 души от болницата в Рио са получили инструкции да останат под домашна карантина за 14 дни.

"Та неа" също съобщава, че случаят в Патра предизвиква опасения от ефект на доминото и пише, че за 48 часа се затварят училищата, университетите, театрите, киносалоните и спортните центрове в префектурите Ахая, Илия и Закинтос.

Темата за 48-часовата карантина в Югозападна Гърция заема първата страница и на популярното ляво издание "Ефимерида тон синдактон", което определя случая в Патра като "първия сериозен случай" в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във