Банкеръ Daily

Свят

Десет спорни въпроса ще обсъдят утре Байдън и Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин ще проведат видеоконферентен разговор утре. След тяхната среща в Женева през юни списъкът със спорни въпроси между двете страни се разрасна, отбелязва Ройтерс и представя кратко обобщение на противоречията между Вашингтон и Москва, предаде БТА.

Украйна и възможни западни санкции срещу Русия

Съединените щати предупредиха Русия, че ще плати "висока цена", включително икономически санкции с голямо въздействие, ако нахлуе в Украйна, която твърди, че повече от 94 хиляди руски войници са разположени близо до нейната граница. Вашингтон настоява за връщане към подписаните през 2014 г. и 2015 г. Мински споразумения, които имаха за цел да сложат край на войната между украинските правителствени сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна, която се проточва вече седем години.

Искането на Русия НАТО да й даде гаранции в областта на сигурността

Русия твърди, че разполагането на нейните войски е в отговор на агресивното поведение на НАТО и Украйна, включително прелитането на американски стратегически бомбардировачи и маневри на бойни кораби в Черно море. Москва настоява за правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада, че НАТО няма да се разширява на изток - нещо, което би предотвратило присъединяването на Украйна към алианса или разполагането на нейна територия на ракети, които биха били насочени срещу Русия. Съединените щати казват, че никоя страна не може да наложи вето на стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО.

Беларус

САЩ обвиниха съюзника на Русия Беларус, че "превръща в оръжие" мигранти от Близкия изток, като насърчава хиляди такива хора да се опитат да влязат в Европейския съюз от своя територия, създавайки криза за ЕС. Русия е подкрепя беларуския лидер Александър Лукашенко, включително изпращайки военни самолети, способни да носят ядрени оръжия, да патрулират във въздушното пространство на страната му.

Енергията

Съединените щати казват, че Русия може и трябва да направи повече, за да бъде облекчена енергийната криза в Европа, като увеличи доставките на газ, и предупредиха Москва да не използва енергията като политическо оръжие, особено срещу Украйна. САЩ наложиха санкции срещу руски компании, участващи в проекта "Северен поток 2". "Северен поток 2" очаква одобрение от германски регулаторен орган, преди Русия да може да започне да изпомпва газ по него, така че потенциално ще бъде уязвим от по-нататъшни западни санкции, ако кризата в Украйна ескалира.

Спорът за посолствата

Русия и Съединените щати намалиха числеността на личния състав на своите посолства в поредица от реципрочни действия. Руският министър на външните работи Сергей Лавров предположи на 2 декември, че това е една от областите, в които двете страни биха могли да се опитат да постигнат разбирателство и да започнат отначало, като премахнат ограниченията за дипломатическия персонал.

Кибератаки

Друг ключов момент в отношенията между двете страни са обвиненията на Съединените щати срещу хакери, работещи за руското правителство или от руска територия, в кибератаки срещу американски политически партии, компании и обекти от ключово значение на инфраструктурата. Русия отрича да е извършвала или толерирала хакерски нападения. Байдън повдигна този въпрос пред Путин през юни и изброи 16 критични области, които според него трябва да бъдат "забранени" за кибератаки, но оттогава двете страни не са сигнализирали публично за напредък по въпроса.

Оръжейният контрол

Малко след встъпването на Байдън в длъжност двете страни продължиха ключово споразумение, ограничаващо размера на стратегическите им ядрени арсенали. В Женева те обещаха "да положат основите на бъдещи мерки за контрол на оръжията и намаляване на риска", а Байдън заяви, че ще са необходими от шест месеца до една година, за да се разбере дали е възможен пълноценен стратегически диалог. Досега няма очевидни признаци за напредък.

Навални

Вашингтон критикува лишаването от свобода на Алексей Навални - най-видния политически опонент на Путин, и може да изрази отново загрижеността си за правата на човека в Русия по време на видеоразговора Байдън - Путин.

Американци, осъдени на затвор в Русия

Съединените щати многократно са повдигали въпроса за двама бивши американски морски пехотинци - Тревър Рийд и Пол Уилан, които бяха осъдени на затвор в Русия по, според тях, фалшиви обвинения.

Международни въпроси

Вашингтон и Москва имат противоречия по различни въпроси, включително Сирия, където Русия се намеси с военна сила през 2015 г., за да подкрепи президента Башар ал Асад в гражданската война. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обаче заяви миналата седмица, че има и области, в които двете страни може да работят заедно въпреки напрежението. Той спомена международните усилия да се попречи на сдобиването на Иран с ядрено оръжие, както и мирния процес между бившите съветски републики Армения и Азербайджан, в който Москва е поела водещата роля.

Facebook logo
Бъдете с нас и във