Банкеръ Daily

Свят

Десет бивши европейски външни министри зоват ЕС да интегрира Западните Балкани.

Никос Кодзиас

Десет европейски бивши външни министри са изпратили писмо до Европейския съюз, в което го призовават да преодолее вътрешните несъгласия по въпроса за разширяването си със страните от Западните Балкани, съобщава гръцкият вестник "Ефимерида тон синдактон". Писмото е било съставено по инициатива на бившия министър на външните работи на Гърция Никос Кодзиас.

В писмото си бившите министри подчертават, че "упоритото противопоставяне на започването на присъединителни преговори с Албания и Северна Македония въпреки препоръките на Европейската комисия и волята на голямото мнозинство от страните-членки на ЕС и на Европейския парламент поставя под заплаха останалото влияние на ЕС в непосредственото му обкръжение, като поставя под съмнение и способността му да въздейства върху стратегическите процеси и стабилността в Югоизточна Европа".

Според подписалите писмото ЕС трябва "да преразгледа творчески ролята си в новата международна среда и да й придаде перспектива с цел (да може) да действа самостоятелно в тази среда и да укрепи външната си политика и отбранителните си способности".

Отказът от започване на присъединителни преговори представлява предвестник на вътрешни проблеми в Северна Македония и Албания, страни, които в много голяма степен се уповаваха на перспективата от подкрепа от страна на ЕС, пише в писмото. Отказът подкопава преговорите между Сърбия и Косово и засилва центробежните сили в Босна и Херцеговина, допълват бившите външни министри.

Процесът на присъединяване ще продължи много години, по време на които ще има достатъчно време, през което да бъде съчетана необходимостта от по-голяма кохезия в ЕС с нуждата от запазване на европейската перспектива на страните от Западните Балкани жива, се казва в обръщението.

Писмото е подписано от бившите министри на външните работи Никос Кодзиас (Гърция), Игор Лукшич (Черна гора), Зигмар Габриел (Германия), Весна Пусич (Хърватия), Никола Попоски (Северна Македония), Карин Кнайсъл (Австрия), Йоанис Касулидис (Кипър), Дитмир Бушати (Албания), Кристиан Вигенин (България), Горан Свиланович (Югославия).

"Мини Шенген е полезен, но само като въведение към ЕС", пише в заглавие македонският "Слободен печат", като отбелязва, че сръбският президент Александър Вучич ще иска подкрепата на Макрон за тази инициатива. Според Вучич през последните 30 години за Балканите не е измислено нищо по-добро от мини Шенген.

Македонският анализатор Петър Арсовски казва за "Слободен печат", че засега е рано да се анализира дали тази инициатива е замяна за членство в ЕС.

"Има такива идеи и опасения, че един такъв мини съюз може да задоволи аспирациите и на страните в него, и в самия ЕС, и това да бъде замяна за пълноправното членство. Трябва обаче да се има предвид, че мини Шенген ще бъде заобиколен от всички страни от държави членки на НАТО и ЕС и дългосрочно не може да остане извън тях, така че в дългосрочен план тези страни наистина нямат алтернатива на НАТО и ЕС. Второто нещо е, че позициите на страните от ЕС ще станат по-ясни на следващата среща на високо равнище. Смятам, че ЕС ще се съобрази с исканията на Франция, но от друга страна Макрон не очакваше толкова негативни реакции на неговото "не" на разширяването и може да има отделяне на Македония и Албания", каза Арсовски за "Слободен печат".

В интервю за Дойче веле анализаторът Димитър Бечев посочва, че е важно да се развива регионалното сътрудничество, но по-тясна интеграция като Шенген в рамките на ЕС не е изпълнима идея. Той се надява, че мотивите за тази инициатива са само икономически, но определени изявления на Макрон и други политици в ЕС показват, че в Европа се търсят алтернативи за Западните Балкани, което означава, че инициативите от икономически характер може да се използват политически.

Facebook logo
Бъдете с нас и във