Банкеръ Daily

Свят

Дерипаска не знаел Кипър да го е лишавал от гражданство

Олег Дерипаска

Представител на руския олигарх Олег Дерипаска съобщи за ТАСС, че бизнесменът не е получил от правителството на Кипър официално съобщение, че е лишен от кипърско гражданство и информациите за отнемане на неговия "златен паспорт" са неверни, предаде ТАСС.

По-рано кипърският в. "Политис" писа, че Дерипаска е включен в списъка на 26 души, които кипърските власти смятат да лишат от гражданство. Вестникът отбеляза, че в списъка фигурира "Олег Дерибаска със сина и дъщеря му".

"Информацията за лишаване на Олег Дерипаска от кипърско гражданство не съответства на действителността. Той не е получавал от правителството на Кипър никакви официални съобщения за статут на гражданството. Но фактът, че Кипър очевидно е подложен на безпрецедентен натиск от страна на САЩ за създаване на трудности на руския бизнес, е възмутителен и трябва да предизвика сериозно безпокойство сред международната общност", каза представителят на руския бизнесмен, предава БТА.

Програмата за предоставяне на "златни паспорти" на чуждестранни инвеститори беше въведена в Кипър през 2014 г., когато икономиката на острова преживя дълбока рецесия. До края на 2018 г. благодарение на тази програма в кипърската икономика бяха инвестирани 6 милиарда евро, в замяна на които кипърско гражданство получиха 4000 чуждестранни инвеститори.

Кипър съобщи в началото на месеца, че е започнал процедура за отнемане на гражданството на 26 души след информации в медиите, според които някои от инвеститорите може да са замесени в пране на пари или да са свързани с авторитарни правителства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във