Банкеръ Daily

Свят

Депутатите от новия парламент се събират на първо заседание в Скопие 

Сградата на парламента в Скопие

Новоизбраните депутати в парламента на Северна Македония ще се съберат на първото си заседание. То ще бъде председателствано от досегашния председател Талат Джафери, съобщават световните агенции.

Припомняме, че на предсрочните парламентарни избори на 15 юли Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) (Социјалдемократски сојуз на Македонија) - една от най-големите политически партии в западната ни съседка, чиито председател е бившият премиер на страната Зоран Заев, спечели 46 места, а ВМРО-ДПМНЕ има 44 представители. Останалите депутатски мандати се разпределят между Демократичния съюз за интеграция, „Алианс за албанците“-Алтернатива, Левица и Демократичната партия на албанците.

До 14 август президентът Стево Пендаровски трябва да посочи кандидата за министър-председател, който до началото на септември да формира новото правителство и да представи пред депутатите програмата за неговата работа.

Северна Македония е парламентарна република начело с президент, избиран за пет години. Висш законодателен орган в страната е еднокамерен парламент - Събранието на Северна Македония  (Собрание на Северна Македонија), което се състои от 120 депутати, избирани за четири години. Народните представители се избират на общи и преки избори след тайно гласуване. Те не могат да бъдат отзовавани, преди той да изтече.

Изпълнителната власт в държавата е ръцете на правителството начело с министър-председател.

В Северна Македония има регистрирани около 40 политически партии, като най-силно представените са ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократическият съюз на Македония. 

Сградата на Събранието на Република Македония е един от най-монументалните градежи в страната, за който през 1930 година е проведен конкурс за проектиране (на който побеждава архитект Виктор Лукомски), и е изградена през 1938 година по проект на чешкия архитект Виктор Худак. Архитектурата на сградата има модерна за времето си концепция, със специфично масивно разиграно пространство и присъствие на чисти фасадни елементи. Има формата на петоъгълник с вътрешен двор със зала. Одобрената фасадна декорация е с геометрично съдържание. От вградените орнаментални елементи, най-интересната част представляват кабинетите и интериорът, проектирани от Д. Инкриостри (1935-1937 г.) в резбован стил – „Резбованата зала“, с комплетно облицоване на стените с дърво, разделени на геометрически полета, които са аплицирани с различни резбовани геометрични, растителни и животински мотиви, вдъхновени от народната култура и традиция. Изработването на тази декорация е била възложена на Глиша Костовски – резбар от Тетово.

Сградата е въведена в експлоатация през 1939 година като главна сграда на тогавашната сръбска местна управа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във