Банкеръ Daily

Свят

Депутати от Консервативната и Лейбъристката партия подготвят блокиране на Брексит без споразумение

С наближаването на датата за излизането на Великобритания от ЕС и избирането на Борис Джонсън за премиер, противниците на Брексит се активизират, дори и в самата Консервативна партия.

Според статия във вестник "Обзървър" бившият британски министър на финансите Филип Хамънд, който напусна поста си след като Борис Джонсън стана премиер, води тайни преговори за спиране на евентуален Брекзит без споразумение и то с опозиционната Лейбъристка партия.
Хамънд е известен като твърд противник на напускането на ЕС без преходно споразумение, което да смекчи икономическия шок за страната и гражданите й. Според "Обзървър" той се е срещнал с говорителя на лейбъристите по въпросите на Брекзит - Киър Стармър, след оставката си. Двамата се били споразумели за съвместни действия заедно с други депутати, включително бившият министър от Консервативната партия - Оливър Летуин. Целта е да се използват гласовете всички в парламента, които искат да се блокира евентуален Брексит без споразумение.
Стармър говори за "силен съюз между двете партии, за да попречим на Брексит без споразумение".
Напрежението в Парламента е голямо. Всяка от страните е готова на всичко. Джонсън говори за ново споразумение с ЕС за Брексита, но в същото време е твърдо решен  да изведе Великобритания от съюза на 31 октомври и без да има постигнат договор. В тази битка новият премиер не изключва и възможността да прекъсне работата на парламента, ако депутатите се опитат да блокират напускането на ЕС без споразумение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във