Банкеръ Daily

Свят

Депутат от Бундестага счита необходимо завършването на "Северен поток - 2"

Лидерът на фракцията на Социал-демократическа партия на Германия (СДПГ) в Бундестага Ролф Мютцених счита, че е необходимо да се завърши строителството на газопровода "Северен поток - 2" и по най-бързия начин да се въведе в експлоатация. Своята гледна точка депутатът изказва в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

"Правилната позиция е да бъде завършено строителството на "Северен поток - 2" и да се въведе в експлоатация. Ние се нуждаем от природения газ в преходния период при технологичното обновяване, тъй като ние в Германия искаме бързо да преминем към алтернативни източници на енергия и при това да се откажем от атомната и въглищната енергетика", отбелязва Мютцених. Той приветства  сделката между Германия и САЩ за "Северен поток - 2" и изразява мнение, че "отказът от проекта няма да е от полза на Германия по пътя към реализация на нейната енергийна политика".

Заедно с това лидерът на фракцията на СДПГ потвърждава, че Германия е готова да окаже поддръжка на Украйна. "Ние няма да оставим Украйна в беда, ние даже искаме да обсъдим с властите на Украйна сътрудничеството в областта на производството на водород", подчертава политикът.

През миналата седмица Съединените щати и Германия постигнаха споразумение по проекта "Северен поток - 2". Вашингтон признава, че санкциите няма да спрат строителството му, а Берлин се задължава да съдейства за  продължаване на транзита на руски газа през територията на Украйна към Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във