Банкеръ Daily

Свят

Демонстранти се сбиха с полицията във Вашингтон

Демонстранти в черни дрехи, протестиращи срещу встъпването в длъжност на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, изпочупиха прозорци на магазини и коли във Вашингтон и влязоха в сблъсък с полицията, която отвърна с лютив спрей и зашеметяващи гранати, предаде Ройтерс.

Около 500 души, някои с маски и качулки, се включиха в шествие в центъра на американската столица. Те изпотрошиха прозорците на клон на "Банк ъв Америка", заведение от веригата "Макдоналдс" и кафене "Старбъкс" - все символи на американската капиталистическа система.

Демонстрантите носеха знамена и плакат с надпис "Да накараме расистите да се страхуват отново". Повечето от тях се разпръснаха, след като полицията отвърна със сила.

Противници на Тръмп раздават във Вашингтон цигари с марихуана като протест срещу встъпването му в длъжност, посочва ТАСС.

Акцията е организирана от групата "Ди Си канабис коалишън", която се застъпва за узаконяване на марихуаната не само в столичния федерален окръг, а и в целите Съединени щати.

Организаторите казват, че планират да раздадат 4200 "свитъка" с марихуана, които да бъдат запалени по време на речта на Тръмп при встъпването му в длъжност. Във Вашингтон употребата на марихуана е разрешена от закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във