Банкеръ Daily

Свят

Демократите се готвят за процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп

Най-малко 118 представители на Демократическата партия в Камарата на представителите на Съединените щати подкрепиха процедурата по отстраняването на президента Доналд Тръмп. Това е над половината от фракцията на демократите в 435-членната долна камара на Конгреса, съобщи Си Ен Ен. 

Камарата на представителите има изключителния прерогатив да стартира процедурата по импийчмънт на държавния глава. За целта е необходимо просто мнозинство. Теоретично фракцията на Демократическата партия в камарата може да го постигне. Това обаче трудно ще се случи, защото отстраняването от длъжност трябва да бъде одобрено и от Сената - горната камара на Конгреса, където управляващата Републиканска партия има мнозинство. 

Решението за започване на процедура по импийчмънт дойде в началото на юли след ксенофобски публикации на Доналд Тръмп. Четири американски депутатки се оплакаха, че са били нападнати в Туитър от американския президент. Представителките на Демократическата партия с малцинствен произход заявиха, че Доналд Тръмп е предприел расистка атака срещу тях и че му липсват качества, необходими за изпълнение на президентските задължения. 

По-рано Доналд Тръмп прикани цветнокожите представителки в Конгреса да се върнат в страните, от които първоначално са дошли, вместо да критикуват Съединените щати. Думите му предизвикаха остра реакция и сред някои световни лидери като австралийския премиер Джасинда Ардърн и канадския ѝ колега Джъстин Трюдо.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във