Банкеръ Daily

Свят

Демократите подкопават плановете за търговска сделка между САЩ и Великобритания след Брексит

Няма шанс Конгресът да одобри търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство, ако Брексит подкопае мирното споразумение между Ирландия и Северна Ирландия, заяви говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Пелоси представи по-твърдата позиция на демократите в Конгреса и на много републиканци след двудневното посещение на съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп - Джон Болтън в Лондон.

По време на визитата си Болтън обяви, че Великобритания и САЩ могат да подписват междинни, частични сделки за свободна търговия, за да помогнат на Обединеното кралство да се справи икономически, ако напусне ЕС на 31 октомври без споразумение. Джон Болтън настоява, че търговските сделки между Вашингтон и Лондон, съсредоточени върху индустрии като производството на автомобили, да бъдат договорени бързо и да получат огромна двустранна подкрепа в Конгреса.

В изявление в сряда Пелоси, която ръководи демократично мнозинство в Камарата на представителите, предупреди администрацията на Тръмп, че не може да заобиколи одобрението на Конгреса. "Брексит под никаква форма не може да разруши мирното споразумение между Ирландия и Северна Ирландия, особено сега, тъй като първото поколение, родено с надеждата за мир, настъпва в зряла възраст", отбеляза тя. 

Демократът и ръководител на Комитета за приятелство с Ирландия към американския конгрес Брендън Бойл уточни, че безсмислените изказвания на Джон Болтън не трябва да се приемат насериозно. Според Бойл той нямал роля в търговските споразумения.

Четиридесет и пет републикански сенатори подписаха писмо, което показва готовност за търговска сделка между САЩ и Обединеното кралство в случай на Брексит без споразумение. В писмото обаче няма нито един подпис на представител на демократите. Това означава, че републиканците няма да получат необходимото мнозинство, за да прокарат идеята си през Камарата на представителите, която е доминирана от Демократическата партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във