Банкеръ Daily

Свят

Демократите искат да ограничават военните пълномощия на Тръмп спрямо Иран

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси съобщи, че ще внесе резолюция, която да потвърди ограничаването на военните пълномощия на президента Доналд Тръмп по отношение на Иран. Резолюцията ще бъде гласувана още тази неделя, обяви Пелоси в писмо до членовете демократи на долната камара на Конгреса. 

Тази резолюция потвърждава отдавна установените надзорни задължения на Конгреса и изисква, при липса на по-нататъшни действия от страна на законодателите, военните действия, предприети от администрацията срещу Иран, да бъдат прекратени до 30 дни.

Резолюцията по всяка вероятност ще бъде одобрена в Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, но това не е сигурно в Сената, където мнозинство имат републиканците - съпартийци на Тръмп, много от които са заявили подкрепата си за действията на президента срещу Иран, отбелязва Ройтерс.

В писмото си Пелоси изтъква, че ударът, нанесен от САЩ в Ирак, при който бе убит най-влиятелният ирански генерал Касем Солеймани, е бил "провокационен и несъразмерен".

"Тези действия изложиха на заплаха нашите военнослужещи, дипломати и други лица и доведоха до сериозно изостряне на отношенията с Иран. Наше главно задължение като членове на Конгреса е да гарантираме сигурността на американския народ. Поради това ние сме обезпокоени, че администрацията предприе тези действия, без да се консултира с Конгреса, без да отчита военните пълномощия на Конгреса, гарантирани от Конституцията на САЩ", отбелязва Пелоси.

За нанасянето на въздушния удар Пентагонът съобщи на 3 януари, но Конгресът на САЩ не е бил информиран навреме за подготовката му. Белият дом официално е уведомил законодателите за проведената операция ден по-късно. 

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нови предупреждения към Ирак и Иран. Тръмп заплаши Ирак с много строги санкции, ако американските военни бъдат принудени да напуснат страната. Той напомни, че САЩ имат много скъпа военновъздушна база там, чието изграждане е струвало милиарди долари и допълни: "Няма да си тръгнем, докато те не платят за нея".

Американският президент заплаши Иран с големи репресивни мерки в случай на иранска атака срещу американски обекти в Близкия изток в знак на отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във