Банкеръ Daily

Свят

"Демократична България" води в Белгия, Слави - в Кипър

Политическото обединение "Демократична България" печели най-много гласове в Белгия при вчерашните избори за Народно събрание, показват протоколите на 10 от 11-те разкрити секции.

На второ място е партията "Има такъв народ", а трета е ГЕРБ, сочат данните. Сходни са резултатите от Брюксел, където бяха отворени най-много избирателни секции в страната.

Изборите в Белгия преминаха спокойно, като в следобедните часове на вчерашния ден на места се струпаха опашки от чакащи да гласуват. Броят на разкритите секции бе най-голям досега, а протоколите показват, че във всяка от тях са гласували средно между 300 и 600 души.

И българите в Кипър дадоха своя принос партията „Има такъв народ” да е първа политическа сила във вота на сънародниците ни в чужбина, предаде БНР.

Най-висока избирателна активност за последните 10 години бе регистрирана в Кипър. Правото си на вот упражниха 3293 българи в 6-те избирателни секции на острова.

Най-много – 815, са гласувалите в столицата Никозия.

Лидер във вота на българите на острова е Слави Трифонов и партия "Има такъв народ". Тя получава доверието на 1165 наши сънародници, което е над 35% от бюлетините.

Със значителна разлика от над 2 пъти втора се нарежда партия ГЕРБ.

Сред партиите, предпочетени в изборите в Кипър, са също така БСП, „Демократична България”, „Възраждане”.

Заради наложените строги коронавирусни мерки българските граждани, които живеят в северната част на острова, не можаха масово да преминат през пропускателните пунктове и да гласуват в секцията в Никозия, както при предишни избори.

Според информации от секционни комисии забележими са били големи групи български граждани, за които се предполага, че са с организиран купен вот.

Изборният ден в Кипър премина спокойно. Образувалите се по-дълги опашки от чакащи да гласуват бяха и заради спазването на противоепидемичните мерки, за което секционни комисии са били проверявани от кипърските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във