Банкеръ Daily

Свят

Демократическата партия вече контролира Сената на САЩ

Демократическата партия си осигури мнозинство и в горната камара на американския Конгрес, съобщават световните агенции. Това се случи след като трима нови сенатори - демократите Джон Ософ, Рафаел Уорнок и Алекс Падиля положиха клетва пред новия вицепрезидент на САЩ Камала Харис.
Джон Ософ и Рафаел Уорнок спечелиха балотажите в щата Джорджия за място в Сената по-рано през януари, като побеждиха своите съперници от Републиканската партия.

Алекс Падиля, който е бивш държавен секретар на щата Калифорния, беше избран да заеме освободеното от Камала Харис място в горната камара, след като тя беше избрана за вицепрезидент на САЩ.
Сега Сенатът е разделен поравно между двете партии - 50 на 50 са сенаторите, но демократите получават преимущество, тъй като Камала Харис със своя глас може да наклони везните в тяхна полза.
Демократите за първи път от десетилетие ще могат да контролират Сената, Камарата на представителите и Белия дом.
 

Сенатът на САЩ 

(United States Senate) е една от двете камари на Конгреса на САЩ, другата е Камарата на представителите. Всеки щат е представен от двама сенатори, като общият брой на сенаторите е съответно 100. Всеки сенатор служи по шест години, като на всеки две години има избори за обновяване на 1/3 (една трета) от местата в Сената. 

Съставът и властта на Сената са установени от член първи на  американската Конституция. Всеки щат е равно представляван от двама сенатори, тоест за 50-те американски щата има общо 100 сенатора. От 1789 до 1913 г. сенаторите са назначавани от законодателствата в щатите, които представляват.

Днес, обаче, те се избират от народния вот, след ратификацията на 17-та поправка на конституцията през 1913 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във