Банкеръ Daily

Свят

Демерджиев: "Капитан Андреево" вече работи нормално

Иван Демерджиев

Пунктът вече работи нормално. Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който направи инспекция на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“. 

Демерджиев увери, че вече се възстановява трафикът през пункта на българско-турската граница, особено на хладилните камиони, които през последните дни не са били обработвани ритмично. 

Министърът на вътрешните работи потвърди, че екипи на жандармерията поддържат обществения ред на „Капитан Андреево“, за да не възниква напрежение между служителите на частната лаборатория и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), извършващи фитосанитарен контрол. 

„Трафикът се възстанови след намесата на жандармерията и преустановяване на тези конфликти и най-различни взаимодействия, които застрашаваха да ескалират. Жандармерията ще остане колкото е необходимо, за да обезпечи нормалното функциониране на пункта“, допълни той. 

Министърът на вътрешните работи обясни още, че част от сигналите са срещу служители на частното дружество, заплашвали служители от БАБХ. 

„Казусът е юридически и мястото за неговото решаване е в съда. Нито една от страните не бива да мисли, че ще го реши тук на място“, призова министърът. Демерджиев съобщи още, че агенцията по храните и нейни системи са станали обект на хакерска атака, източникът на която се проверява. 

Демерджиев потвърди информацията, че на пункта е имало служител на БАБХ с оръжие, но той е предупреден по Закона за МВР и не е установено да е заплашвал някого с него. 

Директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов разясни, че служителите на агенцията четири дни не са могли да се заемат с обработката на товарите, тъй като хора от частната фирма са били заели всички работни площадки. Той посочи още, че се търси начин да бъде удвоен капацитетът на националната лаборатория в София, която изследва качеството на храните, влизащи у нас. 

На проверката на пункта присъстваше и заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във