Банкеръ Daily

Свят

Делта вълната идва, въпросът е само кога

Случаите на Ковид в Европа пак се увеличават, и то посред лято

Опашка за ваксиниране срещу кебапчета в Букурещ

Точно когато изглеждаше, че на драмата с коронавируса й се вижда краят, нещата отново се объркаха. В момента, в който всички страни разхлабваха ограниченията с надеждата никога повече да не се върнат към тях, дойде индийският щам, наречен вече вариант Делта. Поредната епидемична вълна изглежда неминуема, а въпросът вече не е дали ще ни сполети, а кога и как. И какво можем да направим, за да я избегнем или поне смекчим.

Според данните, предоставени от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, вариантът Делта е с 60 на сто по-заразен от другите форми на коронавируса, което води до повече хоспитализации. Смята се и че леко намалява ефективността на ваксините. "Смятаме, че до края на август той ще е причинител на 90% от всички случаи на Ковид-19 в Европейския съюз", съобщи директорката на центъра Андреа Амон.

С цел ограничаване на разпространението на новия щам редица европейски страни вече въведоха ограничения върху пристигащите пътници от страни с високо разпространение на варианта Делта. Въпреки това експертите смятат, че е

само въпрос на време

цяла континентална Европа да бъде обхваната от него.

Потвърждават го и фактите до момента.

Здравните власти на Германия съобщиха, че постепенното намаляване на броя на новозаразените, което се наблюдаваше през последните седмици, е приключило и броят им отново расте. Здравният министър Йенс Шпан призова хората да се ваксинират и предупреди, че наесен случаите на заразяване ще се увеличат.

Връзката между увеличените нови случаи и новия щам бе потвърдена и от института "Роберт Кох", според чиито данни от началото на юли вариантът Делта вече е станал причинител на над половината от новите заразявания. За сравнение същият показател за една седмица по-рано е 36%, а две седмици по-рано – едва 15 на сто.

Говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви на 5 юли, че е "възможна" четвърта вълна на пандемията

още в края на юли.

"За малко по-малко от седмица епидемията се разрасна, вариантът Делта, който е особено заразен, особено тревожен, набира сила много бързо", изрази тревогата си Атал. "Заразените с него се удвояват почти всяка седмица, днес повече от 30 процента от инфекциите са свързани с варианта Делта и около нас има примери, които показват, че тази ситуация може да е от първите признаци за възобновяване на епидемията", каза говорителят. Наблюдавахме епидемичен взрив във Великобритания, който се случи много бързо след първите предупредителни сигнали, и можем да считаме, че тези сигнали ги виждаме днес у нас, предупреди той.

Само седмица по-рано институтът "Пастьор" предупреди за възможна четвърта вълна, но много по-късно, през есента, ако настоящият темп на ваксинация продължи.

И

в Гърция положението е тревожно.

След като през третата десетдневка на юни броят на новозаразените бе спаднал до около 400, в някои дни и под 300, днес отново стабилно надвишава бройката от 1000 на ден и бързо приближава 2000. Правителството в Атина реши спешно да върне част от ограничителните мерки поради рязко покачване на случаите, след като бе отменило голяма част от тях с надеждата тази година да получи по-добър туристически сезон в сравнение с катастрофалната 2020-а.

Успоредно с това правителството засили агитацията по кампанията за ваксиниране, като включи и общините в нея. Лекари от здравния съвет при премиера Кириакос Мицотакис пък коментираха пред медиите, че се очаква четвърта вълна на коронавирус още през август.

Ханс Клуге, СЗО: Тенденцията се обърна

Ситуацията бе обобщена от СЗО. Нейният директор за Европа Ханс Клуге обяви, че десетседмичният спад на новите случаи на коронавируса на континента вече е приключил и нова вълна на пандемията е неизбежна, ако гражданите и законодателите не останат дисциплинирани. Миналата седмица броят на новозаразените нарасна с 10 процента, за което допринесоха по-големият брой обществени прояви, пътувания и събирания, както и облекчаването на ограниченията, съобщи Клуге на 1 юли.

Единственото спасение

от надвисналата опасност е в ускоряването на ваксинацията, единодушни са експертите, защото връщането на ограничителните мерки и на рестрикциите при пътуванията биха могли да отложат новата епидемична вълна, но не и да я отменят. Проучвания вече показаха, че и двете най-масово използвани ваксини в Европа – тази на Пфайзер-Бионтех и тази на АстраЗенека – осигуряват ефективна защита от варианта Делта (но са значително по-слабо ефективни при прилагане на само една доза).

Така че в момента борбата в Европа е да бъдат напълно ваксинирани милиони хора и особено по-младите, които са получили или една, или нито една доза. Данните показват, че точно те за най-рисковата група за заразяване с индийския щам. От друга страна, именно те най-масово пренебрегват социалната дистанция и проявяват най-малко желание да се ваксинират. Затова и правителствата на редица европейски страни решиха да предлагат на хората стимули, за да се ваксинират, включително безплатни хранителни стоки, пътешествия и ваучери за забавление, както и томболи с награди – като успоредно с това засилват призивите, призовавайки гражданите към отговорност и дори патриотизъм.

Редно е в тази ситуация да се запитаме

къде сме ние, българите,

а отговорът никак не вдъхва оптимизъм. При средно ниво на получилите поне по една доза в Европа над 50% (в сериозно пострадалата от варианта Делта Португалия – над 60%), у нас дори с една игла са се срещнали едва 14 на сто от населението. За сравнение – в Русия, която особено тежко се сблъска с новия щам и която в последните седмици постави абсолютни рекорди по смъртност от началото на пандемията, този показател е 17 на сто. И докато професорите Кунчев и Кантарджиев изказват пред медиите противоречиви прогнози задава ли се нова вълна или не, далеч по-тревожно прозвучаха думите на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш, че отрицателната нагласа към ваксинирането отличава България на фона на други европейски страни. "Явно ваксинирането не е част от културата в България", бе нерадостното й заключение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във