Банкеръ Daily

Свят

Делта щамът намалява ефективността на ваксините срещу COVID-19

Ефективността на съществуващите  ваксини срещу COVID-19 намалява, когато става въпрос за прилагането им срещу разпространението на делта щама на коронавируса. Това съобщава агенция Bloomberg като се позовава на изследвания на британски учени.

Те са извършени в периода от 24 юни до 12 юли и в тях са взели участие около 98 хил. човека от цяла Англия. Резултатите от изследванията са показали, че показателят за ефективност на ваксините срещу заразяване с коронавирусна инфекция намалява до 49 процента. Този показател месец по-рано е бил 64 процента.

Освен това, британските учени също така са изяснили, че ефективността на препаратите в борбата с развитието на симптомите на коронавируса също е паднала до 59% от 83%  преди месец.

Както отбелязва Bloomberg, учените смятат, че за борбата с разпространението на делта щама на коронавируса може да се  наложи изработването на  нови ваксини.

Версията на коронавируса, която получи официално названието "делта", за първи път бе открита в Индия през октомври миналата година. Често този щам се нарича и индийски. По-рано Индийският институт за медицински изследвания съобщи, че този вариант на вируса е способен да предизвика инфекция даже след като човек е ваксиниран с използваните в Индия ваксини Covaxin и Covishield. Вариантът на този щам "делта плюс" се счита за още по-заразнен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във