Банкеръ Daily

Свят

Делхи е многоетнически град и с огромно културно многообразие

"Ращрапати-Бхаван", официална резиденция на президента на Индия в столицата Делхи.

На днешния ден през 1911 г. старата столица на Индия - Калкута (днес Колката), е заменена с Делхи.

Ню Делхи (на английски: New Delhi) е официалната столица на Индия и се намира в метрополиса Делхи. Тук е седалището на федералното правителство на Индия и правителството на Делхи.

Градът е проектиран от Едуин Лъчънс - водещ британски архитект от ХХ век. Ню Делхи се слави със своите широки, засадени с дървета, булеварди. В този район са разположени многочислени национални учреждения и забележителности.

Делхи е метрополис в Северна Индия, разположен в обособената административна единица под федерално управление Национална столична територия Делхи. В административно отношение Делхи се разделя на няколко селища, сред които е и Ню Делхи - официалната столица на Индия, където се намират всички институции на централното управление на страната.

С население от над 12 600 000 души, Делхи е втората по големина градска агломерация в страната след тази около Мумбай. Националната столична територия Делхи е разположена на река Ямуна, десен приток на река Ганг - най-свещената река за индусите, които я почитат като богиня, и е жизнено важна за милиони индийци, които живеят по нейното течение и зависят от нея за ежедневните си нужди. Реката има и голямо историческо значение, като на нейните брегове са разположени много някогашни регионални и имперски столици, като Варанаси, Калкупа и други. Основните говорими езици в града са хинди и урду.

Делхи е град на поляризацията. Делението на бедни и богати е много осезаемо. Мизерията се шири из крайните квартали, а централната зона е отражение на икономическия просперитет на страната. Делхи е многоетнически град и с огромно културно многообразие. Тук съжителстват най-различни религии. Древни крепости, мавзолеи, храмове и паметници могат да се срещнат из целия град. Тук е величествената Червена крепост, откъдето Джавахарлал Неру обявил независимостта на страната през 1947 г., и джамията Джама Масджид, които са останали в Стария град. Построена през 1658 г., тази джамия е сред най-големите в Индия.

Колоритният площад "Конат" е свързващото звено между новия и стария Делхи, между широките и прави булеварди и тесните криви улички. Площадът има кръгла форма и в центъра му е оформен парк. От него започват десетина улици. Целият този ансамбъл, с големи магазини откъм улицата, днес е най-оживената част на столицата.

На тържествен прием в края на декември 1911 г. английският крал Джордж V обявил Делхи за главен град на Британска Индия.

Английските архитекти Едуин Лютенс и Хърбърт Бейкър вписали успешно общата градска композиция в природните дадености. Правителствените сгради и дворецът на вицекраля трябвало да бъдат на най-високото място, а за главни оси послужили перпендикулярните "Раджпат" - Правителственият булевард, и "Джанпат" - Булевардът на народа. Първият днес прилича на широк парк, по който на празници се провеждат пищни манифестации и военни паради. А "Джанпат" е любимо място на туристите с многобройните си магазинчета за сувенири.

Град Делхи възниква през VI век пр.н.е., но се превръща във водещ регионален център по времето на Делхийския султанат (XIII-XVI век). През 1639 година Шах Джахан построява днешния Стар град, който от 1649 до 1857 година служи за столица на Моголската империя.

С нарастването на британското влияние в Индия Делхи постепенно губи политическото си значение за сметка на Калкута, но през 1911 година властите обявяват връщането на столицата в Делхи и през 20-те години на миналия век е изграден новият град Ню Делхи.

Ню Делхи остава столица на Индия и след като страната става независима на 15 август през 1947 година.

По религиозен признак най-голям е броят на индусите (82%). Следват мюсюлманите (11.7%), сикхите (4%) и други. Хиндустани е най-говорения език, докато английския е най-често използваният при писане.

В Делхи са разположени посолства на над 160 страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във