Банкеръ Daily

Свят

Делегация от Германия ще преговаря в САЩ за "Северен поток – 2“

Високопоставена делегация от ФРГ ще посети Вашингтон, за да обсъди с правителството на САЩ проекта за газопровода "Северен поток - 2". По предварителна информация, в състава на делегацията ще влязат съветникът на канцлера на Германия Ян Хекер и икономическият съветник на Ангела Меркел - Ларс-Хендрик Релер. Министерството на външните работи на Германии ще бъде представлявано от държавния секретар на външнополитическото ведомство Анте Лендертс. Те ще се срещнат със съветника на президента на САЩ Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан и новият търговски представител на САЩ Катрин Тай.

В Берлин няма да разкриват детайли по визитата на високопоставената преговорна група във Вашингтон.

"Визитата на съветниците за тези преговори се отнася към нормалната практика на тясното германо-американско сътрудничество. Молим да ни разберете, че няма да правим изявления относно тези преговори", отбелязват от правителството на Германия.

По-рано канцлерът Ангела Меркел заяви, че Германия ще продължи да обсъжда със САЩ въпроса за реализацията на проекта "Северен поток - 2" и че Берлин е против екстериториалните санкции.

Проектът "Северен поток - 2" предвижда строителството на две тръби на газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб. м на година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Работите бяха преустановени през декември 2019 година след като швейцарската компания Allseas се отказа да работи по поставянето на тръбите заради възможни санкции от страна на САЩ. От декември миналата година строителството на газопровода беше възобновено след едногодишна пауза. "Северен поток - 2" към момента е готов на 95 процента.

 

Санкции

На 21 май САЩ наложиха  санкции срещу руските организации и кораби, които участват в строителството на газопровода "Северен поток - 2". В черния списък попаднаха три организации и 13 кораба, в това число "Академик Черский" и "Балтийский исследователь". Но тези ограничения не засегнаха оператора на тръбопровода Nord Stream 2 AG и неговото ръководство. "Това решение е "продиктовано от националните интереси на САЩ", коментира държавният секретар Антъни Блинкен.

От съобщението на Министерството на финансите на САЩ става ясно, че в списъка със санкционираните кораби на Русия, участващи в строителството на тръбопровода, са още "Артемис оффшор", "Бахтемир",  "Финвал", "Капитан Беклемишев", "Мурман", "Нарвал", "Сивуч", "Спасатель Карев", "Умка", "Владислав Стрижов" и "Юрий Топчев".

Facebook logo
Бъдете с нас и във