Банкеръ Daily

Свят

Делегация на САЩ е на посещение в Донбас

През април Киев предупреди за най-голямото струпване на руска военна сила от 2014 насам по границите.

Американската делегация, водена от Джордж Кент, заместник-помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, посети зоната на военните операции в Донбас. Това съобщи в петък пресслужбата на щаба на Операцията на обединените сили.

По време на посещението американски служители се срещнаха с представители на украинското командване.  Джордж Кент и командващият обединените сили генерал-лейтенант Владимир Кравченко обсъдиха текущата ситуация със сигурността в зоната и съвместимостта между подразделенията на въоръжените сили на Украйна  и армиите на страните от НАТО. 

Украинското командване благодари на американската делегация за логистичната помощ, която Съединените щати оказват от 2014 г. насам. Джордж Кент  заяви, че САЩ ще "продължат да оказват необходимото съдействие". Той отбеляза, че  "Вашингтон наблюдава постоянно и отблизо ситуацията в Източна Украйна".

През април Киев предупреди за най-голямото струпване на руска военна сила от 2014 насам по границите. От началото на конфликта през 2014 до днес в района са загинали 13 000 души, като много от тях са били мирни жители. В крайна сметка след натиск от цял свят Русия се съгласи да изтегли десетки хиляди войници и тежка техника от границите. 

Струпването на войски по границата с конфликтния регион и на Крим започна в период, в който Джо Байдън все още не беше установил контакт с украинския президент Зеленски. Според анализатори целта на Кремъл е била да се види колко твърда е позицията на Байдън за Украйна.

Тогава Русия предупреди САЩ за последици от "провокативната политика на Киев в Източна Украйна. 

"Има все по-провокативна и предизвикателна линия от Киев и неговите западни покровители, водени от Съединените щати. Вашингтон трябва да се притеснява за последиците от тази координирана политика.", коментира заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във